Written by

10 stvari koje morate znati o tehnologiji danas

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 137

U industriji koja se mijenja iz sekunde u sekundu, nekada je zaista teško “pohvatati sve konce”. Srećom, sastavili smo listu 10 najvažnijih informacija koje danas nikako ne bi trebalo da propustite.

  1. Novim podešavanjima Google će korisnicima Andorid uređaja omogućiti izbor pretraživača. Iako nije poznat datum kada će ova mogućnost biti dostupna, u kompaniji pojašnjavaju da će evropski korisnici ove vrste uređaja ubuduće dobijati pitanje koji pretraživač žele da koriste na svom telefonu.
  2. Predstavljen je i novi Android Q. Najnovija verzija Android operativnog sistema konačno je ugledala svjetlo dana, a fokus svih poboljšanja je bezbjednost i privatnost, ali i dodatne opcije za audio i video zapise.
  3. Apple je predstavio novu generaciju bežičnih slušalica koje podržava Siri. Odlikuju ih duže trajanje baterije, više slobode i manje komplikacija prilikom upotrebe.
  4. Apple je predstavio i novi iPad Air, najbrži do sada. Poboljšanja se odnose na tanji dizajn i Apple A12 Bionic čip.
  5. Google treba da plati kaznu od 1,77 miliona dolara za zloupotrebu dominacije u oglašavanju na pretraživačkim mrežama.
  6. Potvrđena je informacija o novoj Stadia gejming platformi – za njen rad nije potreban samo dobar internet, već i konstantna jačina konekcije.
  7. Za manje od četiri mjeseca “Fortnite”, softver namijenjen kreatorima igrica, skupio je više od 85 miliona korisnika.
  8. Bill Gates je danas za 9,5 miliona dolara bogatiji u odnosu na isti dan prošle godine.
  9. DuckDuckGo je nova opcija pretraživača, a glavni krivac za ovo poboljšanje je kompanija Google. Korisnicima omogućava da ponuđeni pretraživač zamijene varijantom koja se više brine o njihovoj privatnosti. Naime, sa verzijom Chrome 73, Google je uveo i DuckDuckGo kao opciju za pretraživanje, a na više od 60 tržišta – uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju.
  10. Ola – najveći rival poznatog Uber-a, prikupila je više od 300 miliona dolara od kompanija Hyundai i Kia koje planiraju uložiti u razvoj električnih automobila.