abcya

Written by

10 zabavnih i korisnih web stranica za djecu

m:ovo m:ono| Views: 1107

Web stranice za djecu, prvenstveno, moraju da budu sigurne, interesantne i da imaju neku obrazovnu vrijednost. Iako nisu poznate kao stranice Disney-a ili Nickelodeon-a, naredne web stranice predstavljaju pravu kombinaciju ovih faktora i sigurni smo da ćete pronaći nešto što će se svidjeti vašim mališanima.

 

1. PEEP and the Big Wide World

PEEP and the Big Wide World

“PEEP and the Big Wide World” je interaktivna edukativna web stranica namijenjena djeci od 3 do 5 godina. Ova stranica ima pregršt aktivnosti za najmlađe i predstavlja odličan edukativni izvor za roditelje. Postoje bojanke uz igrice, a sajt nudi i aktivnosti koje roditelji i djeca mogu raditi kada su offline. “PEEP and the Big Wide World” sadrži mnogo toga što će okupirati djecu predškolskog uzrasta i odlično je sredstvo pomoću kojeg će djeca zavoljeti da uče.

Link: www.peepandthebigwideworld.com

 

2. Funology

Funology

Moto web stranice “Funology” je da promoviše nauku o zabavljanju. Djeci će se svidjeti magični trikovi kojima će moći impresionirati porodicu i prijatelje. Roditeljima će se svidjeti savjeti za razvijanje različitih vještina djece i blog sa recenzijama igrica. Opisani su i razni naučni eksperimenti koje djeca mogu sprovoditi sa roditeljima. Jedan od tih eksperimenata je pravljenje terarijuma za omiljenog dinosaurusa vašeg djeteta. Mogu se naći i recepti za zdravu užinu, doručak, ručak i večeru.

Link: www.funology.com

 

3. The Great Plant Escape

The Great Plant Escape

Web stranica “The Great Plant Escape” namijenjena je djeci koja idu u četvrti i peti razred. Sajt je napravio Univerzitet u Illinoisu s ciljem da edukuje djecu o biljkama kroz sistem rješavanja problema. Aktivnosti su strukturisane tako da doprinesu djetetovom znanju matematike, prirodnih i socijalnih nauka kao i umjetnosti. Djeca mogu sama koristiti stranicu, ali je mnogo zabavnije kada to rade sa roditeljima. Roditelji će možda htjeti napraviti malu baštu ili posaditi sjeme kako bi djeca mogla sama posmatrati kako biljka raste.

Link: www.urbanext.illinois.edu/gpe/index.cfm

 

4. Switch Zoo: Animal Games

Switch Zoo

Ova web stranica je prava zabava za čitavu porodicu, tako da će se i roditelji zabavljati dok pogađaju odakle potiče neka određena životinja. Switch Zoo sadrži mnoge igrice koje će okupirati djecu. Roditeljima će se svidjeti činjenica što djeca uče dok se igraju. Djeci će se svidjeti što mogu napraviti svoju životinju, izgraditi odgovarajuće stanište za nju i još mnogo toga. Postoje i mnogi edukacijski resursi koji bi se mogli svidjeti roditeljima i koji će pomoći djeci da nauče još više o životinjama.

Link: www.switcheroozoo.com

 

5. Bubblesphere

Bubblesphere

Web stranicom upravlja “profesor Bubbles”. “Bubblesphere” stranica puna je recepata za pravljenje velikih ili malih fantastičnih vodenih mjehurića. Djeca mogu eksperimentisati i postavljati svoja iskustva na forumu. Mogu dodati i svoje recepte, dok uče kako da mješaju i prave mjehuriće različitih vrsta. Djeca mogu na stranici pratiti avanture “profesora Bubblesa” širom svijeta.

Link: www.bubbles.org

 

6. Kodable

Kodable

Kodable uči djecu uzrasta od 5 do 6 godina kako da pišu kompjuterske kodove. Djeca to uče kroz igru koja ih vodi kroz različite korake. Ova besplatna aplikacija dolazi sa 45 nivoa igre.

Link: www.kodable.com

 

7. Funbrain

Funbrain

Ova web stranica je odlična za djecu školskog uzrasta do osmog razreda. “Funbrain” miješa edukacijski element sa igricama koje su veoma zabavne. Roditeljima se preporučuje da ovu stranicu koriste i u edukaciji djece predškolskog uzrasta. Stranica između ostalog uključuje i odlomke mnogih popularnih dječijih knjiga i stripova.

Link: www.funbrain.com

 

8. Giggle Poetry

Giggle Poetry

Vaše dijete ima problema sa čitanjem? “Giggle Poetry” bi mogao biti rješenje! Djeca pred sobom imaju izazov da ocjene pjesme prema tome koliko im se sviđaju. Uključene su i igrice sa riječima i čitanjem koje su povezane sa pjesmicama idealnim za privlačenje pažnje vašeg djeteta.

Link: www.gigglepoetry.com

 

9. Hackety Hack!

Hackety Hack!

Web stranica “Hackety Hack!” namijenjena je tinejdžerima starijima od 13 godina i idealan je alat za djecu koja se interesuju za programiranje. Djeca mogu čitati o programskim jezicima i testirati svoje znanje bez ikakvog straha od grešaka. Potreban je samo e-mail kako biste se priključili na sajt i postavljali poruke i uzorke programa.

Link: www.hackety.com

 

10. ABCya!

abcya

Djeca će obožavati mnoge igrice sa stranice ABCya! povezane sa učenjem jezika, matematike, umjetnosti i drugih predmeta. Roditeljima će se svidjeti činjenica da nema skidanja sadržaja sa interneta i da nisu potrebne nikakve privatne informacije za početak igranja. Igrice izoštravaju dječije vještine na kompjuteru putem elemenata koji uključuju mnogo kucanja na tastaturi.

Link: www.abcya.com