12 brazilskih stadiona

Written by

Pretvaranje 12 brazilskih stadiona u objekte pristupačnog stanovanja

m:ovo m:ono| Views: 280

brazilski stadion

Euforija svjetskog prvenstva je prošla, turisti se vratili kućama, 12 stadiona u čije su renoviranje i izgradnju brazilci potrošili 4 milijarde dolara, uglavnom zjape prazni. I šta sad? Nameće se pitanje kako iskoristiti prazne stadione i šta uraditi sa njima.

Arhitekte Axel de Stampa i Sylvain Macaux kreirali su hipotetičku konstrukciju nazvanu Casa Futebol, sa ciljem da unutar stadiona smjeste simpatične stambene jedinice pristupačnih cijena. Projekat pokriva 12 brazilskih stadiona, od kojih je šest konstruisano tako da im se eksterna fasada može kolonizovati. Strukturu bi činili betonski i željezni stubovi, čiji je razmak preko 7 metara, i sve što bi se trebalo uraditi je da se između njih umetnu prefabrikovane stambene jedinice.

Neke dodatne izmjene bi takođe bile potrebne kod ostalih stadiona. Rješenje kanalizacije, vode, i interne komunikacije bi podrazumjevalo uklanjanje jednog broja stolica, i smanjenje kapaciteta stadiona. Ipak, smiještanje “kućica” unutar stadionske konstrukcije je isplativo rješenje, jer cijelim projektom be se mogao obezbijediti smještaj za oko 20.000 ljudi, odnosno 1500 do 2000 po svakom stadionu.

Ostale ponude rješenja uključuju prijedlog da se jedan od stadiona pretvori u zatvor, a da privremeno postavljene zgrade budu rasklopljene i demolirane. Ugledajući se na jedan drugačiji uspjeh transformacije objekta – Las Arenas stadion u Barseloni, koji je služio za borbe bikova i, nakon pada popularnosti krvavih borbi pretvoren u impresivni komercijalni komplex, Casa Futebol je, reklo bi se, pravi savremeni izraz maštovite socijalne svijesti.

Ukoliko stadioni “prežive” biće to sjajan primjer održive kulture i inspiracije za nove arhitektonske pristupe rješenju globalnog problema prenaseljenosti.

12 brazilskih stadiona