Katmandu

Written by

20 gradova koje treba posjetiti

m:ovo m:ono| Views: 317

Putovanja nas oplemenjuju i čine nas srećnim. Svaki grad koji posjetimo ostavi drugačiji utisak  i obogati nas za jedno novo iskustvo.

Sastavili smo listu od 22 grada koja vrijedi posjetiti. Neki od njih se nalaze u našoj neposrednoj blizini, na samo nekoliko sati vožnje. Naravno, prijedlozima ovdje nije kraj, mnogo je još veličanstvenih gradova koje možete staviti na svoju listu.

1. Venecija, Italija

Venecija

Kako ne uključiti Veneciju u ovu listu? Od predivnih kanala, mostova, trgova, grandioznih bazilika do šarenih građevina i vinskih barova sa veoma ugodnom atmosferom, ovaj grad je zaista jedinstven.

 

2. Njujork, SAD

Njujork

Velika jabuka, kako često nazivaju ovaj grad je svjetski centar umjetnosti, kulture, najrazličitijih kuhinja i svjetski poslovni centar. Često ga nazivaju i ‘svjetska raskrsnica’.

 

3. Marakeš, Maroko

Marakeš

Ulazak u medinu Marakeša je iskustvo koje nikada nećete zaboraviti: nepregledni koridori nalik na lavirinte, predivna arhitektura i šarene tezge koje se nalaze na svakom uglu.

 

4. Rim, Italija

rim

Šetnje kroz Rim su kao šetnje najvećim muzejem na otvorenom, jer nijedan grad ne sadrži toliko drevne istorije kao Rim.

 

5. Havana, Kuba

Havana

Razgledanje ulica Havane se čini kao da ste zakoračili nazad u vrijeme, u svijet starih predrevolucionarnih građevina, oldtajmera, mirisa domaće kuhinje i morskog povjetarca.

 

6. London, Velika Britanija

london

London je grad prestižnih muzeja, poznatih uličnih marketa, te jedan od svjetskih finansijskih centara, te nije ni čudo što je među najposjećenijim u svijetu.

 

7. Jerusalem, Izrael

Jerusalem

Jeruselem je istinska raskrsnica kulture i religije, i taj duh nigdje nije toliko očigledan kao na ulicama starog grada Jerusalema, koji je dom velikih istorijskih ličnosti i događaja.

 

8. Pariz, Francuska

Pariz

Grad svjetlosti, grad grandioznih avenija, muzeja koji oduzimaju dah, predivnih trgova i autentičnih bistroa, te grad za koji se kaže da je naromantičniji na svijetu. I ne zaboravimo Ajfelov toranja.

 

9. Peking, Kina

Peking

Peking je kineski istorijski i kulturni centar i dom dva drevna mjesta koja inspirišu i ulijevaju veliko strahopoštovanje, dom Zabranjenog Grada i Kineskog zida koji se nalazi u obližnjim planinama.

 

10. Atina, Grčka

Atina

Akropolj je jedna od destinacija koju treba posjetiti na listama mnogih ljudi, ali osunčane ulice, cvijetni trgovi i nevjerovatni muzeji čine Atinu jednim od najljepšig gradova na svijetu.

 

11. Katmandu, Nepal

Katmandu

Ovaj veličanstveni grad predstavlja kapiju do Himalaja, dekorisan veličanstvenim molitvenim zastavicama, ujedno je i jedan od najzanimljivijih gradova na Zemlji.

 

12. Lisabon, Portugal

Lisabon

Lisabon zaista ima sve: sunce, more i nevjerovatno živopisne ulice i naselja.

 

13. Tokio, Japan

Tokio

Tokio izgleda kao grad iz budućnosti. U isto vrijeme je meka za one koji vole šoping, dobre restorane i žurke, a s druge strane utočište nekim zaista mirnim hramovima i vrtovima.

 

14. Istanbul, Turska

Istanbul

Grad gdje Istok sreće Zapad. Od monumentalnih džamijama i autentičnih bazara do modernih nebodera, u Istambulu možete vidjeti sve.

 

15. Amsterdam, Holandija

Amsterdam

Za Amsterdam kažu da je jedan od gradova gdje je najbolji kvalitet života, zato i ne čudi što ga posjeti nekoliko miliona posjetilaca godišnje. Ovaj grad pruža zabavu i najprizemnije užitke, kao i impresivne muzeje i spomenike koje vrijedi posjetiti.

 

16. Berlin, Njemačka

Berlin

Grad koji je igrao ključnu ulogu u novijoj istoriji, danas je poznat kao jedan najuzbudljivijih gradova u Evropi koji nudi zaista uzbudljiv noćni život.

 

17. Beč, Austria

beč

Beč je veličanstven carski grad pun lijepih palata, skrivenih parkova i elegantnih kafića. A više puta je izglasan kao jedan od gradova koji su najpogodniji za živjeti u svijetu.

 

18. Sidnej, Australija

Sidnej

Predivne plaže i arhitektura kojom je idelano uklopljeno prirodno i urbano ne ostavlja nikakvu sumnju da je ovo jedan od gradova koje treba posjetiti.

 

19. Bankok, Tajland

Bankok

Još jedan grad u kojem se susreću tradicionalno i moderno, od egzotičnih hramova, do mnogobrojnih noćnih klubova – Bangkok nudi za svakoga po nešto.

 

20. Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires

Često ga zovu Parizom Južne Amrike. Odlikuju ga prostrane avenije u centru, kao i kućice najrazličitijih boja i mjesta gdje ne možete a da ne zaigrate tango.