Written by

25 biblioteka koje morate posjetiti

m:ovo m:ono| Views: 478

1. Stara biblioteka koledža Trinity, Dublin, Irska

1 biblioteka

Kada uđete u Dugu sobu stare biblioteke koledža Trinity sigurno će vam zastati dah. Na policama najstarije biblioteke u Irskoj dom je našlo više 200 000 knjiga među kojima su vrijedni srednjovjekovni spisi i predmeti, prve štampane knjige, značajni istorijski dokumenti, artefakti i manuskripti. Upravo tu se čuva i Book of Kells, iluminiran rukopis jevanđelja na latinskom jeziku koji su 800. godine nove ere napisali keltski monasi. Ovaj manuskript je predivno ukrašen mitološkim i keltskim motivima, a ukoliko želite da ga vidite, znajte da se čeka velik red i da je manja gužva ujutro. U Dugoj sobi se takođe nalazi i harfa iz 15. vijeka koja je poslužila kao model za amblem Irske. Pored polica sa knjigama nalaze se biste velikih pisaca i filozofa.

2. Biblioteka opatije Admont, Admont, Austrija

biblioteka 2

U benediktanskom manastiru na rijeci Enns u gradu Admontu nalazi se predivna biblioteka izgrađena 1776. godine. Ima tri dijela, a prostor dugačak 70 i širok 14 metara krasi barokno ruho. Na policama ove biblioteke smjestilo se oko 70 000 knjiga, a sa rukopisima se taj broj povećava na 200 000. Ovdje se čuva 1400 rukopisa koji datiraju iz osmog vijeka. Stropove je ukrašavao Bartolomeo Altomonte, dok su skulpture djelo Josepha Stammela. Među njima se posebno ističu četiri koje simbolično predstavljaju Smrt, Posljednji Sud, Raj i Pakao. Da biste posjetili ovu prekrasnu biblioteku van sezone, morate dostaviti pismeni zahtjev.

3. Kraljevska portugalska čitaonica, Rio De Janeiro, Brazil

biblioteka 3

The Real Gabinete Português de Leitura (Kraljevska portugalska čitaonica ) u Rio De Janeiru je izgrađena 1887. godine u gotičko – renesansnom stilu pod vodstvom arhitekta Rafael da Silva e Castro. U njoj se nalazi više od 350 000 portugalskih knjiga među kojima su i djela veoma značajna za portugalsku kulturu. Police sa knjigama prekrivaju svaki zid i sežu gotovo do samog stropa što uistinu izgleda impresivno, a dah će vam dodatno oduzeti raskošan luster i veličanstveni krovni prozor.

4. Nacionalna biblioteka Klementinum, Prag, Češka Republika

biblioteka 4

Nacionalna biblioteka Klementinum u Pragu je osnovana 1781. godine. Na njenim policama se nalazi više od 20 000 knjiga među kojima je najviše djela iz strane teološke literature koje su u Klementinum stizale još od početka 17. vijeka. Ova prekrasna barokna biblioteka se nije mijenjala još od 18. vijeka. Na stropu se nalaze freske koje opisuju alegorijske motive obrazovanja, a naslikao ih je Jan Hiebl. Pored njih, tu su i portreti jezuitskih svetaca. Pažnju će vam sigurno privući i geografski i astronomski globusi na sredini biblioteke koji su većinom djela Jezuita. Osim globusa, tu su još i astronomski satovi koje je uglavnom konstruisao Jan Klein. U ovoj biblioteci poseban dio ima kolekcija literature na češkom jeziku.

5. Biblioteka George Peabody, Baltimore, Maryland, Amerika

biblioteka 5

Biblioteku „George Peabody“ u Baltimoreu, Marylandu zovu još i „katedralom knjiga“. Svoja vrata je otvorila 1878. godine i dom je za više od 300 000 knjiga iz oblasti arheologije, istorije nauka, geografije, te britanske umjetnosti i arhitekture, britanske i američke istorije, romanskih jezika i literature, grčkih i latinskih klasika. U ovoj biblioteci se nalazi i velika kolekcija mapa koje vam mogu pomoći za planiranje vaših putovanja. Raskošni dizajn je djelo arhitekta Edmunda G. Linda. Biblioteka ima podove od crnog i bijelog mramora, pet spratova sa dekorativnim balkonima koje razdvajaju prekrasni zlatni stubovi. Ova biblioteka nije namijenjena samo za čitanje već i za održavanje raznih proslava. Tako da, ukoliko želite, u ovoj biblioteci možete izreći sudbonosno “Da” i proslaviti svoje vjenčanje sa gostima.

6. Biblioteka Suzzallo na Univerzitetu Washington, Seattle, Amerika

biblioteka 6

Sigurno vam se ova biblioteka učinila poznatom, zar ne? Njeno ime je Suzzallo, ali vi je vjerovatno više znate kao školu Hogwarts iz filmova o malenom čarobnjaku Harryju Potteru. Mi ćemo se ovog puta pozabaviti njenim stvarnim likom. Biblioteka Suzzallo je sagrađena 1923. godine i među mnogim impresivnim detaljima koji je krase ističe se 18 figura od terakote na eksterijeru koje je napravio Allen Clark sa likovima uticajnih mislilaca i umjetnika, a to su Moses, Louis Pasteur, Dante Alighieri, Shakespeare, Plato, Benjamin Franklin, Justinian I, Isaac Newton, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Johann Wolfgang von Goethe, Herodotus, Adam Smith, Homer, Johann Gutenberg, Ludwig van Beethoven, Charles Darwin i Hugo Grotius. U biblioteci se nalazi oko 1,6 miliona knjiga, a poseban dio čini kolekcija rijetkih književnih djela štampanih prije 1801. godine.

7. Biblioteka holandskog parlamenta, Hag, Holandija

biblioteka 7

Biblioteka holandskog parlamenta u Hagu je sagrađena u 19. vijeku. Ovo je mjesto na kojem se čuva svaki zapis parlamentarnih saslušanja i diskusija, što znači više od 100 000 knjiga. Na stropu je impresivna staklena kupola koja je odlična zamjena za plinske lampe ili svijeće jer sunce kroz nju veličanstveno obasjava stol za kojim sjedite. Na ovaj način je opasnost od požara svedena na minimum. Biblioteka se nalazi na četiri sprata i svaki je prepun knjiga.

8. Opatijska biblioteka St. Gallen, Švajcarska

biblioteka 8

Na policama opatijske biblioteke St. Gallen svoje mjesto je našlo više od 160 000 knjiga među kojima je i mnogo ranosrednjovjekovnih rukopisa na njemačkom govornom području u Evropi. Arhitekt Peter Thumb je dizajnirao predivan interijer biblioteke u rokoko stilu. Ovo je jedna od najstarijih i najvažnijih monaških biblioteka na svijetu, a u njoj se čuva i rukopis B čuvene „Pjesme o Nibelunzima“ koja se smatra njemačkom „Ilijadom“.

9. Iowa State Capital biblioteka, Iowa, Amerika

biblioteka 9

Iowa State Capital biblioteka se nalazi u zgradi generalne skupštine američke države Iowa u gradu Des Moines. Zgrada je sagrađena između 1871. I 1886. godine i odmah će vam privući pažnju zbog svojih pet kupola. Budući da se ovdje nalazi i komora Vrhovnog suda Iowe, biblioteka je postala poznata kao pravna biblioteka.

10. Biblioteka manastira „San Francisco“ , Peru, Lima

biblioteka 10

U manastiru „San Francisco“ nalazi se prekrasna biblioteka koja čuva oko 25 000 antičkih knjiga. U njoj se još uvijek nalazi originalni namještaj od kedrovine iz Paname i atrijum sa fontanom u sredini. Neke od najznačajnijih knjiga koje se ovdje mogu naći su prvi rječnik španskog jezika koji je objavila kraljevska španska akademija i izdanje Biblije iz 1571. – 1572. godine štampano u Antwerpu.

11. Austrijska nacionalna biblioteka, Beč, Austrija

biblioteka 11

Najveća biblioteka u Austriji smještena je u palači Hofburg u Beču. Podignuta je 1723. godine, a u njoj se nalazi više od 7,4 miliona knjiga. Prekrasne skulpture u ovoj biblioteci djelo su vještih ruku Lorenza Mattiellija i Petera Strudela, dok je freske radio Daniel Gran.

12. Biblioteka El Escorial, Španija

biblioteka 12

U biblioteci El Escorial nalazi se više od 40 000 književnih djela među kojima su i lična kolekcija dokumenata Phillipa II. Knjige su smještene u prekrasnu dvoranu dugačku 54, široku devet i visoku deset metara koju krase mermerni podovi i divno izrezbarene drvene police koje su djelo Juana de Herrera. Ova biblioteka je dom mnogim važnim iluminiranim manuskriptima kao što je Ottonian Golden Gospels of Henry (1045.-46.) Pellegrino Tibaldi je oslikao strop biblioteke freskama koje prikazuju sedam slobodnih umjetnosti: retoriku, dijalektiku, muziku, gramatiku, aritmetiku, geometriju i astronomiju.

13. Biblioteka manastira Strahov, Prag, Češka Republika

biblioteka 13

U kolekciji najveće biblioteke u Češkoj Republici nalazi se oko 200 000 knjiga među kojima su skoro sva najvažnija djela štampana u centralnoj Evropi do kraja 18. vijeka. Najstarija knjiga u ovoj biblioteci je Strahovo Jevanđelje iz 9. vijeka. Plafon je ukrašen baroknim freskama, a u biblioteci postoje dva tajna prolaza skrivena policama. Otvaraju se uz pomoć lažnih knjiga.

14. Biblioteka José Vasconcelos, Meksiko

biblioteka 14

Meksički mediji su je prozvali „Mega – biblioteka“ i u njoj ima više od 500 000 knjiga. Staklene police se protežu na pet spratova, a uz njih su svoje mjesto u biblioteci našle i skultpure među kojima se ističe jedna koju je napravio Gabriel Orozco. Ona predstavlja oslikan originalni skelet kita i nalazi se u glavnom hodniku. Biblioteku okružuje veličanstvena botanička bašta koja sprečava da vas u čitanju smeta buka s ulica.

15. Državna biblioteka Viktorija, Melbourne, Australija

biblioteka 15

Državna biblioteka Viktorija u Melbourneu je osnovana 1854. godine. U njoj se nalazi 1,5 miliona knjiga među kojima su dnevnici osnivača Melbournea Johna Batmana i Johna Pascoea Fawknera, folije Jamesa Cooka, te posebne kolekcije iz oblasti šaha i umjetnosti. U ovoj biblioteci postoji sedam različitih čitaonica.

16. Biblioteka Aleksandrija, Aleksandrija, Egipat

biblioteka 16

Biblioteka u Aleksandriji je u antičko doba bila najveća biblioteka, a osnovana je početkom III vijeka prije nove ere. Više puta je uništavana, a današnja zgrada je svojevrsni spomenik staroj biblioteci. Izgrađena je 2002. godine i ima više od 550 000 knjiga koje nisu popunile čitav prostor ove biblioteke. Biblioteka u Aleksandriji je glavni kulturni centar i u njoj se nalaze planetarijum, biblioteke za djecu, mlade i slijepe, konferencijske sale, laboratorija za restauraciju rukopisa, muzeji, umjetničke galerije i izložbeni prostor.

17. Biblioteka rijetkih knjiga i manuskripta Beinecke

biblioteka 17

Biblioteka rijetkih knjiga i manuskripta Beinecke na svojim policama čuva oko 800 000 knjiga među kojima je i Gutenbergova Biblija, manuskript Voynich, mapa Vinlanda, te papiri i rukopisi poznatih autora i umjetnika uglavnom iz američke literature. Upravo na ovom mjestu se nalaze posebne kolekcije Rudyarda Kiplinga, D.H. Lawrencea i Josepha Conrada. Police u centralnom dijelu biblioteke su obložene staklom, a svijetla su prigušena kako bi se radovi sačuvali od direktne svjetlosti.

18. Javna gradska biblioteka Salt Lake Cityja, Salt Lake City, Amerika

biblioteka 18

Javna gradska biblioteka u Salt Lake Cityju izgrađena je 2003. godine i predstavlja pravo remek djelo arhitekture pošto ima zakrivljeni stakleni zid površine 1800 kvadrata koji omogućava da sunčeva svjetlost obasja cijeli prostor tako da nema potrebe da palite svijetlo. Na policama ove biblioteke nalazi se više od 500 000 knjiga. U sklopu biblioteke je i umjetnička galerija, dječija biblioteka i kafić. Zgrada ima pet spratova i možete se penjati spiralnim stepenicama ili se voziti staklenim liftovima.

19. Biblioteka dvorca Chantilly, Francuska

biblioteka 19

Biblioteka dvorca Chanitily je još jedna biblioteka na svijetu koja u svom posjedu ima Gutenbergovu Bibliju. Na njenim policama se nalazi više od 17 500 štampanih djela, preko 1500 manuskripta, te oko 300 srednjovjekovnih rukopisa među kojima je i jedna stranica Registruma Grigoriia.

20. The Tianyi Pavilion Library, China

biblioteka 20

Biblioteka paviljona Tianyi u Ningbou je najstarija biblioteka u Kini. Osnovao ju je Fan Qin 1561. godine. Njena kolekcija je itekako impresivna; na policama ove biblioteke nalazi se 300 000 antičkih knjiga, brojni rukopisi i duborezi.

21. Biblioteka Venesla i Dom kulture, Norveška

biblioteka 21

Oči vas ne varaju, ovo na fotografiji je zaista biblioteka. Izgrađena je 2011. godine, a za njen neobičan dizajn zaslužna je kompanija „Helen & Hard“. Glavni materijal za izgradnju biblioteke je drvo, a zgradom dominira 27 lukova koji podržavaju krov. Kada se udobno smjestite na sjedište koje neodoljivo podsjeća na ležaljku za plažu, dovoljno je da samo ispružite ruku i dohvatićete knjige.

22. Javna biblioteka, Stokholm, Švedska

biblioteka 22

Javna biblioteka u Stokholmu otvorena je 1928. godine i ima više od dva miliona štampanih i 2,4 miliona audio knjiga. U njoj postoji i „međunarodna biblioteka“ u kojoj možete naći djela na više od 100 svjetskih jezika. Tu je 17 000 knjiga na perzijskom, 15 800 na arapskom i
14 500 na španskom. Pored toga, u biblioteci se nalaze knjige na ruskom, tajlandskom, kineskom, poljskom i japanskom jeziku. Unutrašnjost glavne biblioteke je kružne osnove što vam omogućava savršen pogled na police prepune knjiga.

23. Biblioteka Bodleian, Oksford, Engleska

biblioteka 23

Biblioteka Bodleian je osnovana 1602. godine i pripada Univerzitetu Oksford. U jednoj od najstarijih biblioteka u Evropi nalazi se više od 11 miliona knjiga među kojima su Velika povelja slobode, Gutenbergova Biblija i Prvi folio Williama Shakespearea. Njen prekrasni interijer privukao je i holivudske režisere pa smo tako ovu biblioteku imali priliku da vidimo u filmovima “Zlatni kompas”, “Mladi Sherlock Holmes””Svetac” i “Crvena violina”.

24. Gradska biblioteka u Stuttgartu, Njemačka

biblioteka 24

Gradska biblioteka u Stuttgartu je otvorena 2011. godine, a rađena je prema projektu arhitekte Eun Young Yi. Zgrada je i s vanjske i s unutrašnje strane ofarbana bijelom bojom. Zanimljivo je da je na spoljnim stranama zidova riječ „biblioteka“ napisana na četiri različita jezika; njemačkom, engleskom, arapskom i korejskom. Ovdje se nalazi i dječija biblioteka, a možete pronaći i knjige iz oblasti muzike i umjetnosti.

25. Biblioteka Morgan, New York, Amerika

biblioteka 25

Biblioteka Morgan je sagrađena 1906. godine i isprva je trebala biti lična biblioteka i muzej impresivne kolekcije rijetkih knjiga, manuskripta, crteža i štampanih djela J.P. Morgana. Nakon Morganove smrti, njegov sin John Pierpont Morgan je otvorio biblioteku za javnost 1924. godine.