Written by

Šta je donio CeBIT 2017 sajam

m:ovo m:ono| Views: 205

50

Vodeći globalni sajam informacionih tehnologija „CeBIT 2017“ u Hanoveru, svoja vrata za posjetioce otvorio je u ponedjeljka 20. marta i trajao je do petka 24. marta. Na ovogodišnjem CeBIT-u prikazani su noviteti iz svijeta digitalne tehnologije i komunikacije, koja sve više transformiše društvo u cjelini.

CeBIT je posjetioce, novinare, ali i sve koji su dešavanja pratili online uveo još dublje u fenomen globalne digitalizacije. Glavne teme brojnih prezentacija, predavanja i panel diskusija bili su vještačka inteligencija (VR) i proširena stvarnost (AI), Internet of Things (IoT), dronovi i humanoidni roboti i samovozeći automobili. Aktuelni su bili i Big Data, Cloud Applications, Mobile Solutions, Security i Social Business.

Moto sajme bio je „D!conomy – no limits“ što potvrđuje u kojem se smjeru kreće svijet tehnologije i da će akcenat u narednih par godina biti digitalna transformacija, koja pronalazi brojne primjene u svim sferama tehnologije, poslovnih modela i poslovanja kompanija.

CeBIT je otvorio japanski premijer Šinzo Abe i njemačka kancelarka Angela Merkel, a Japan, kao ovogodišnja zemlja partner u Hanover je dovela preko 120 kompanija u okviru svake izlagačke kategorije. Na Sajmu se ukupno predstavilo više od 3.000 kompanija iz 70 zemalja svijeta.

Posebnost ovogodišnjeg CeBIT-a je bilo uključenje putem live stream-a Edvarda Snoudena.