Written by

3D štampač spasao život pacijentu u Srbiji

m:ovo m:ono| Views: 132

a4

3D štampači svoju primjenu polako, ali sigurno, pronalaze u svim sferama života, pa tako i u onoj najhumanijoj – medicini.

Tako je nedavno ovoj tehnici, na Inženjerskom fakultetu u Kragujevcu na 3D printeru napravljen kalup za vještačko rebro. Profesor dr Slobodan Milisavljević, grudni hirurg koji je i operisao pacijentkinju, obratio se najprije stručnjacima sa Fakulteta inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, a rješenje koje su pronašli je jedinstveno u svijetu. Pacijentu sa tumorom rebra urađena je rekonstrukcija zida grudnog koša vještačkim rebrom sa armaturom. U kalupu, dva dana prije operacije, izliven je anatomski implantat rebra, koji je zatim sterilisan i onda je tako pripremljeni implantat rebra ugrađen kod pacijenta, a sam operacija je trajala četiri sata i uspješno je završena.

Ovakav zahvat je po prvi put urađen u svijetu, a ljekari iz Srbije koji stoje iza ovog poduhvata, nadaju se da bi jednog dana mogli da ugrađuju matične ćelije u te implantate, pa bi pacijenti dobili svoju novu kost. Zahvaljujući modernoj tehnologiji, potrebno je pet sati da se od momenta snimanja dobije sterilisana vještačka kost, urađena po mjeri pacijenta, spremna za ugradnju.

„Prije svega je na računaru bili potrebno uraditi 3D sliku originalnog rebra, po mjeri pacijentkinje, a zatim napraviti kalup, nakon čega je od titanijumske žice napravljena armatura. Potom je dedan dio vezan za kičmeni stub specijlanim šrafom, a drugi za zdravu kost“, objasnio je profesor Grujović, koji je izvršio jedninstveni operativni zahvat.