Written by

Qualcomm predstavio prvi “3D in display” senzor za otiske prstiju

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 221

Kao što smo pisali juče Qualcomm predstavio Snapdragon 855 čipset, a sada je najavljen prvi telefon sa senzorom za otisak prsta na ekranu.

Sve je spremno da mobilni telefoni dobiju dodatni način zaštite, odnosno 3D Sonic Sensor – prvi ultrasonični senzor za otisak prsta koji se nalazi ispod displeja

Proizvođači su konačno riješili problem ubacivanja senzora za otisak prsta u sam displej telefona i sada su spremni za masovnu proizvodnju.

Oni koji su bili u prilici da isprobaju novu tehnologiju kažu da je senzor “brz i jednostavan”, dok iz kompanije koja je zadužena za proizvodnju, tvrde da je nova metoda duplo brža od 3D prepoznavanja lica.

Integrisanje senzora otiska prsta u displej naćiće prije svega primjenu u modelima telefona koji imaju displeje preko cijele prednje strane telefona. Iako je predvodnik ovog trenda ekrana, Apple je odbacio otisak prsta kao metodu prepoznavanja korisnika fokusirajući se na skeniranje lica Face ID tehnologijom.

Među uređajima koji su prihvatili ovu tehnologiju su modeli Vivo, jednan od najvećih kineskih proizođača mobilnih telefona koji sa sestrinskom kompanijom Oppo, u vlasništvu BBK Electronics, dijeli mjesto broj 5 među proizvođačima mobilnih telefona.