fbmessenger

Written by

Pet mitova o Facebook Messengeru

m:ovo m:ono| Views: 290

fbmessenger

Nedavna odluka Facebooka da natjera korisnike da instaliraju aplikaciju Messenger postala je tema mnogih spekulacija, te su se mnogi korisnici zabrinuli da će Facebook zloupotrijebiti njihove podatke.

U jednom od prethodnih postova prenijeli smo šta su pisali svjetski mediji, poput Huffington Posta, o Facebook Messengeru, ali smo se potrudili da istražimo koliko su relani ti strahovi. Jedan blog je objavio da Facebook aplikacija ima kontrolu nad vašim mobilnim uređajem i da je u stanju da obavlja pozive ili da šalje poruke bez vašeg znanja, za šta se ipak ispostavilo da nije tačno.

Istina je da Messenger nije invanzivniji od glavne Facebook aplikacije ili drugih sličnih aplikacija. Strah i konfuzija su nastali iz poruka koje se pojavljuju na displeju mobilnih telefona kada instalirate aplikaciju, jer ona traži dozvolu za pristup kameri uređaja, mikrofonu, listi kontakata i drugim informacijama.

Evo šta Facebook Messenger zaista radi, a šta ne:

Mit 1: Morate da koristite aplikaciju Messenger ako želite da šaljete poruke svojim Facebook prijateljima

Istina: Korištenje Messenger aplikacije se može izbjeći. Ukoliko koristite Facebook aplikaciju na svojim mobilnim telefonima potrebno je da preuzmete i Messenger aplikaciju kako bi mogli razmjenjivati poruke, ali korištenje ove aplikacije lako možete zaobići koristeći Facebook na kompjuteru, laptopu ili tabletu, a ako provjeravate inbox putem mobilnog telefona možete to učiniti putem pretraživača i tako vam neće biti potrebna Messenger aplikacija.

Mit 2 : Uslovi korištenja Facebook Messengera su mnogo invanzivniji od uslova korištenja samog Facebooka.

Istina: Uslovi korištenja Facebooka su isti kao i uslovi korištenja njegovih mobilnih aplikacija, pa isto tako i Messengera. Zapravo, većina mobilnih aplikacija za četovanje zahtjeva pristup vašem imeniku, kameri, kalendaru, lokaciji i Wi-Fi informacijama. Ni to niste znali?

Mit 3 : Facebook Messenger aplikacija će koristiti mikrofon vašeg telefona kako bi snimila vaše razgovore.

Istina: Aplikaciji je potrebna dozvola za korištenje mikrofona i kamere na vašem telefonu kako biste mogli obavljati pozive ili slati zvučne poruke putem aplikacije, isto kao i fotografije sa albuma ili one koje direktono fotografišete kako bi ih poslali putem Messengera. Slično kao što funkcionišu aplikacije Viber ili WhatsApp.

Mit 4: Facebook će usmjeriti aplikaciju da šalje SMS poruke bez vaše dozvole .

Istina: Istina je da jedna od dozvola na listi kaže da Facebook može da mijenja, primi, čita i šalje SMS poruke. Facebook kompanija tvrdi da je razlog za zahtjevanje pristupa vašim SMS porukama taj da kada dodate broj telefona na vaš Messenger nalog možete da primite kod za potvrdu koji stigne putem SMS-a, a koji vam šalje upravo Facebook.

Mit 5 : Messenger je nova aplikacija

Istina: Ova aplikacija postoji od 2011. godine, ali je tek od aprila ove godine Facebook počeo da zahtjeva od korisnika da počnu da je koriste. Facebook kaže da navode korisnike na Facebook Messenger aplikaciju jer je mnogo brža i nudi mnogo više opcija za korisnike kao što je fotografisanje selfie kamerom, više stikera i može se koristiti za komunikaciju sa ljudima koji nemaju Facebook profil.

I nije tako strašno. Ili pak jeste?