Written by

5 načina na koje će savitljivi telefoni promijeniti svijet mobilne telefonije

iza ugla, mobilni svijet| Views: 538

Nakon godina i godina spekulacija izzgleda da smo se konačno približili trenutku kada će se prvi savitljivi telefon naći na tržištu mobilne telefonije. Do sada samo imali prilike samo da vidimo mnoštvo prototipa, patenata te da slušamo glasine. Tome je konačno došao kraj jer je jedan od izvršnih direktora Samsunga otvoreno pričao na temu savitljivih ekrana što nedvosmisleno znači da će oni uskoro biti dostupni. Svoje savitljive telefone najavile su kompanije Huawei i LG.

Ako vas zanima kako će to savitljivi telefoni uticati na cjelokupnu mobilnu telefoniju, nastavite sa čitanjem.

Novi načini interakcije

U posljednjih nekoliko godina, kompanije su pametne telefone pravile da imaju više RAM-a, da imaju bolje kamere i brže procesore, a napravljena su i brojna pooljšanja kad su u pitanju ekrani. Fleksibilni ekrani bi mogli displej telefona podijeliti na dva dijela, što bi uveliko poboljšalo iskustvo korištenja mobilnog telefona, jer bi više radnji mogli obavljati u isto vrijeme.

Poboljšanja na polju kamere

Kamere na mobilnim telefonima su kod korisnika bez svake sumnje jedna od najvažnijih stavki. Do sada je bilo pravilo da je jedna kamera uvijek nešto lošija od druge, a kod savitljivih telefona to ne mora biti slučaj jer bi zadnja kamera mogla obavljati i funkcije selfi kamere pa bi kvalitet bio isti.

Nema više razbijenih ekrana

Naravno da vam niko neće garantovati da se vaš savitljivi telefon ne može razbiti, ali ako se vodite logikom, onda će vam biti jasno kako će sa ovim telefonima rizik biti mnogo manji jere ćete telefon zatvarai i samim tim, ekran će biti zaštićen.

Veći izbor za korisnike

Ako savitljivi ekrani postanu standard, to biznačilo da će većina kompanija proizvoditi telefone sa ovakvim ekranom pa ćete pored biranja RAM-a, memorije i kamere moći birati i da li će ekran vašeg telefona biti savitljivi ili ne.

Savitljivi ekrani bi mogli označiti početak kraja za tablete

Savitljivi telefoni bi, kada se otvore, mogli imati duplo veću površinu ekrana od sadašnjih telefona što znači da bi rad na njima bio uveliko olakšan, zbog čega bi u zaborav mogli pasti tableti. Ostaje nam samo da čekamo, da se prvi ovakav telefon konačno pojavi u prodavnicama pa da vidimo kakav će uticaj imati na tržište.