Written by

5 najboljih platformi za blogovanje

m:ovo m:ono| Views: 304

U svijetu Interneta postoji mnogo zanimljivih blogova koji pokrivaju različite teme; od mode, sporta, muzike preko filmova i knjiga do politike i ekonomije. Blogovanje omogućava svim ljudima da objavljuju svoja mišljenja, stručne savjete i vještine. Za sve vas koji želite da pokrene sopstveni blog, a ne znate kako i odakle da počnete, donosimo pregled pet najboljih platformi za blogovanje.

WordPress

wordpress

WordPress krasi titula jedne od najpopularnijih online platformi za blogovanje. Pokrenut je 2003. godine i danas ga koristi oko 20% WEB stranica među kojima su CNN i Martha Stewart. Postoje dvije verzije ove platforme: wordpress.com i wordpress.org. Da biste koristili wordpress.org morate imati barem osnovno znanje o tome kako funkcionišu WEB serveri i proces instalacije. U ponudi imate besplatnu skriptu koju možete instalirati na svoj server. Sa druge strane, wordpress.com ne zahtijeva neke posebne tehničke vještine. Sve što treba da uradite jeste da se ulogujete i možete početi sa radom na svom blogu. Na raspolaganju će vam biti mnogo različitih tema i dodataka. WordPress je definitivno pravi izbor ukoliko želite sofisticiranu WEB stranicu na kojoj ćete pisati o poslu, no isto tako ga veoma često biraju pojedinci.

Blogger

Blogspot

Na drugom mjestu nalazi se Blogger, Googleova platforma za blogovanje. Nekada je bila u vlasništvu Pyra Labs, a onda ju je 2003. godine kupila kompanija „Google“. Ovo je sjajno mjesto ukoliko ste početnik u blogovanju i želite da dobijete mnogo pratilaca. Možete sami izabrati jednu od mnogih tema koje vam nudi ova platforma i onda je prilagoditi po svom ukusu. Svoj online blog možete započeti na besplatnom blogspot.com domenu. Ova platforma za blogovanje ima ugrađen Google AdSense pa veoma brzo i lako možete monetizovati svoj blog.

Tumblr

Tumblr

Ukoliko želite da kombinujete blogovanje sa društvenim mrežama kao što je Twitter, onda je Tumblr prava stvar za vas. Na ovoj platformi za blogovanje možete kreirati originalni sadržaj i onda podstaknuti druge korisnike da ga podijele na svojim blogovima. Isto tako i vi možete dijeliti sadržaj sa blogova drugih korisnika. Tumblr.com je odličan izbor za sve ljude koji žele da pokrenu sopstveni blog, ali ne planiraju svakodnevno postavljati novi sadržaj. U svijetu Interneta Tumblr najviše koriste mladi.

Medium

Medium

Medium.com je jedna od novijih platformi za blogovanje, a pokrenuli su je suosnivači Twittera Biz Stone i Evan Williams 2012. godine. Radi se o društvenoj novinarskoj platformi koja je bazirana na minimalističkom dizajnu.   U ponudi ćete imati WYSIWYG dodatak za uređivanje teksta preko kojeg ćete moći pisati svoj sadržaj i postavljati ga online. Na Mediumu će vaše tekstove čitati veliki broj ljudi koji će ih moći komentarisati, dodati u favorite, te podijeliti na Facebooku i Twitteru.

Quora

Quora

Zamislite mjesto na Internetu sa pitanjima i odgovorima – upravo to je platforma za blogovanje Quora koja je izuzetno popularna kod poslovnih ljudi. Ukoliko ste stručnjak u nekom polju industrije, onda biste definitivno trebali razmisliti o tome da pišete na Quori. Možete birati između 300 000 tema i započeti svoj blog još danas. Quora.com će vam omogućiti da steknete mnogobrojnu publiku i svojim znanjem pomognete drugim ljudima.