Written by

5 skrivenih opcija Androida koje bi svi trebalo da koristimo

mobilni svijet, u žiži| Views: 179

Sa svakom novom verzijom Android operativnog Sistema telefon postake pun korisnih mogućnosti, koje korisnici veoma brzo usvoje, dok na neke i ne obrate pažnju da su uopšte tu. Skrivene mogućnosti Androida su sakrivene dublje unutar sistema pa, iako donose brojne korisne stvari, tek mali broj korisnika zna da one uopšte postoje.

U nastavku donosimo nekoliko takvih Android opcija za koje, najverovatnije, niste ni znali.

Brzi prelazak između aplikacija

U pitanju je jedna od najkorisnijih, ali u isto vrijeme najmanje poznatih funkcija Android operativnog sistema, koja je dostupna od verzije 7.0.

Ako do sada niste znali da imate mogućnost brzog prelaska sa jedne na drugu aplikaciju, ili niste ni čuli da tako nešto postoji, to ne treba da vas čudi. Razlog leži u tome što ne postoji nikakav putokaz da ova opcija uopšte postoji na vašem telefonu.

Sve što je potrebno je da dva puta kliknete Overview dugme (na sebi ima ikonicu kvadratnog oblika i nalazi se pored Back i Home dugmeta) i brzo se prebacite između dvije posljednje aplikacije koje ste koristili.

Pinovanje ekrana

Pinovanje ekrana vam omogućava da određenu aplikaciju “zakačite” na ekran, tako da je moguće koristiti samo nju. Kako bi se pristupilo svim aplikacijama, neophodno je otključati telefon.

Ova opcija će vam biti od koristi kadda svoj telefon pružite nekoj trećoj osobi kako bi pogledao neki sajt, pročitali dokument, obavili poziv, ali ne želite da ta osoba pristupi vašem telefonu u potpunosti. Pinovanje ekrana obezbjediće vam potpunu sigurnost podataka na telefonu u ovakvim situacijama.

U podešavanjima bezbjednosti potražite opciju “Screen pinning” i uključite je. Potom je potrebno da pritisnete Overview dugme i gurnete on-screen karticu do vrha. Pojaviće se okrugla ikonica sa čiodom u donjem desnom ćošku. Pritisnite je aplikacija je pinovana. Kako bi ste vratili telefon u normalan režim rada držite Back i Overview pritisnutim u isto vrijeme, a potom otključajte telefon.

Quck Settings

Ovaj meni otkrivate povlačenjem prsta sa gornje ivice ekrana na dole. Quck Settings vam daje mogućnost da uključite/isključite WiFi, Bluetooth, upalite/ugasite lampu, pojačate ili smanjite osvjetljenost ekrana. Ovaj meni možete prilagoditi svojim potrebama i ubaciti prečice koje su vam najpotrebnije. Trebate samo otići do podešavanja telefona i nađete Quck Settings. Dalje podešavanje je krajnje jednostavno.

Kucanje jednom rukom

Ako koristite Googleov Gboard tastaturu, dopisivanje možete dodatno pojednostavniti tako što ćete se prebaciti na mod korištenja jednom rukom. Kako biste se prebacili na ovaj mod, dugim pritiskom kliknite na dugme za zarez i nakon toga povucite preko ikone naslova koja izgleda kao ruka koja drži kutiju.

Nakon toga će se tasttarura smanjiti i prebaciti na jednu stranu. Ako je želite prebaciti na drugu stranu, to možete učiniti ako koristite strelice za smjer. Ako se poželite vratiti na ”cijeli” izgled, kliknite samo na tipku koja izgleda kao ikona za cijeli ekran.

Pregledajte obavijesti ponovo

Ako neku obavijest označite kao da je pregledana to ne znači da su te obavijesti zauvijek nestale s vašeg uređaja. Svaki Android OS unutar sebe čuva popis svih obavijesti kojima vi kao korisnik možete ostvariti pristup. To možete obaviti preko jednog od widgeta vašeg uređaja.

Kako biste ostvarili pristup ovome, dugim pritiskom kliknite na otvoreno područje unutar prvog ekrana vašeg uređaja i nakon toga odaberite opciju ”Widgets”. Idite pod podešavanja widgeta i nakon toga ponovno dugim pritiskom pritisnite ikonu i povucite je prema prvom ekranu.

Meni će se otvoriti na mjestu koje vi odaberete kao link za ovu ikonu. Kliknite na dodaj i stvar je gotova. Ipak, kako biste ovo isto mogli učiniti kod Samsungovih uređaja trebatće vam posebna aplikacija koja se zove Notification Saver.