Written by

5 stvari koje morate uraditi na svom novom laptopu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 376

Upravo ste se vratili iz prodavnice sa novim laptopom, a vjerovatno prva stvar koju želite uraditi nakon što ga uključite je da iskopirate sve svoje podatke sa starog računara. Osim toga postoji još nekoliko bitnih stvaki koje se tiču vašeg novog laptopa.

1. Povežite se na internet

Bilo koja aktivnost na računaru danas zahtijeva da ste povezani na internet. Inicijalna konfiguracija Windows-a će vam pomoći kroz prve korake za povezivanje na Wi-Fi mrežu, ali je za preporuku da se povežete i putem žičane veze, odnosno priključite laptop na modem putem eternet kabla. Ukoliko Wi-Fi ne radi, povezivanje kablom eliminiše sve probleme uslovljene nedostatkom bežične komunkacije, daljinom od rutera, ili male brzine interneta. Ovo će omogućati novom laptopu da ažurira sistem i sve prateće programe tokom prvih minuta rada uređaja.

2. Zaštitite se

Odgovarajuća zaštita od napada na internetu uvijek je više nego dobrodošla. Obično, novi laptop dolazi sa dva instalirana antivirusna sistema, prvi je Windows Defender (diskretan i nevidljiv jer je integrisan u sistem) i antivirus koji je izabrao i unaprijed instalirao proizvođač.
Prvi se ne može ukloniti, a drugi je obično dostupan samo nekoliko dana kao besplatna probna verzija. Nakon uklanjanja probnog perioda, možete da preuzmete i instalirte antivirusni softver po želji.

3. Pružite šansu Microsoft aplikacijama

Za početak dobro će vam poslužiti unaprijed instalirani Microsoft programi. Npr. e-mail i kalendar su najčešće integrisane Windows 10 aplikacije. Iako nisu savršeni za poslovne ljude koji primaju 100-njak poruka dnevno i imaju nekoliko kalendara punih obaveza, za obične korisnike, biće sasvim dovoljni. OneDrive i OneNote su veom korisni za sinhronizaciju važnih datoteka „u oblaku“. Microsoft Edge je vremenom sazreo i poboljšan brojnim nadogradnjama sada nudi mnoge napredne funkcije. Neke Microsoft aplikacije možete preuzeti i na svoj pametni telefon, kako biste imali savršeno sinhronizovan online život.

4. Instalirajte svoje omiljene programe

Sada je vrijeme da instalirate svoje omiljene programe. Preporučljivo je da ovo uradite prije nego što kopirate sve lične datoteke, kako biste mogli provjeriti ispravan rad svog laptopa, a da ne biste izgubili vrijeme u slučaju da postoje problemi u radu programa. Kada instalirate glavne programe kao što su Adobe, Chrome, ili bilo koji drugi programi, pokrenite ih i uvjerite se da sve radi ispravno. Kada to uradite vrijeme je da pređete na korak broj 5.

5. Kopirajte samo esencijalne datoteke i zaštitite ih

Da li stvarno želite da napunite svoj novi računar sa svim datotekama koje nikada ne koristite?
Izaberete samo stvarno potrebne fajlove, a beskorisnih datoteke na koje ste i zaboravili da postoje jednostavno obrišite.
Dokumenti, fotografije, muzika i video zapisi mogu se kopirati na eksternom uređaju, koji možete nositi u torbi sa laptopom i tako osloboditi prostor na disku računara za druge važnije programe ili igre. Jednom kada napravite kopiju datoteka koju ste odlučili ostaviti na svom novom laptopu, osigurajte ih dodatno, tako što ćete iz zaštititi posebnim softverom. Jedan od njih je npr. Acronis Ransomware Protection koji možete besplatno preuzeti, a pružiće još bolju zaštitu od antivirusnih programa.