Written by

6 stvari koje morate znati ako koristite Android uređaje

moj android| Views: 75

Kao što sigurno znate, Android uređaji su među najpopularnijim na svijetu i veliki broj korisnika mobilnih telefona upravo njih koristi. Ali, jeste li znali da vaš Android uređaj ima skrivene funkcije koje će vam sigurno biti od koristi, a za koje mnogi ne znaju?

Prioritetne notifikacije

Android Oreo 8.0 posjeduje mogućnost pomoću koje vaše notifikacije možete poredati prema prioritetima. To možete namjestiti putem svake individualne aplikacije gdje u podešavanjima imate opciju da vam se notifikacije sa upravo te aplikacije pokazuju kao najvažnije. Ovo je posebno korisno za one koji imaju zaista puno aplikacija.

Optimizacija baterije

Nije važno koji model Android telefona imate, uvijek postoji način da poboljšate rad vaše baterije. Za početak ugasite ambijentalno svjetlo vašeg telefona, kao i da se svjetlost ekrana samo podešava. Senzori koji pokreću ove funkcije iscrpljuju bateriju.

Odobrenje za svaku pojedinačnu aplikaciju

Ovo je dostupno na Android uređajima od Marshmallow verzije, ova funkcija vam omogućava da aplikacijama dozvolite da pristupe hardveru ili vašim ličnim podacima. To znači da ako je aplikaciji da bi radila potreban pristup vašem mikrofonu prvo će tražiti odobrenje. Kad su u pitanju nešto starije verzije morali ste dati dozvolu pri preuzimanju aplikacije.

Koristite Google Assistant i uvijek omogućite slušanje

Sigurno već znate šta je to Google Assistant, koga možete koristiti za brzo i jednostavno preuzimanje informacija, ali on je mnogo više od toga. Google Assistant može komunicirati sa vašim aplikacijama, bilježiti vaše podsjetnike i još mnogo toga korisnog. Što više buudete koristili ovu opciju to ćete iz dana u dan otkrivati njegove sjajne strane.

Podesite Find my Device funkciju

Find my Device je odlična funkcija koja će vam pomoći da pronađete izgubljeni ili ukradeni telefon, pomoću nje čak možete zaključati telefon, namjestiti da se izbriše sadržaj ukoliko padne u tuđe ruke. Ovo je sigurno jedna od stavki koju treba da aktivirate odmah čim dobijete novi telefon.

Uštedite vrijeme sa NFC funkcijom

Dosta ljudi ne zna šta je to NFC niti kako funkcioniše, ali ova opcija je zaista sjajna i može vam uštediti mnogo vremena. Samo jedan dodir vam omogućava da povežete svoje Bluetooth slušalice sa telefonom, da prebacite sav sadržaj sa starog na novi telefon i još mnogo toga. Jednom kada otkrijete sve prednosti NFC-a postaće vaš najbolji prijatelj.