zaštita od napada hakera

Written by

8 savjeta da zaštitite vaš telefon od napada hakera

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 189

Da li ste se ikada zabrinuli da vaš telefon može biti meta hakera? Budite bez brige jer vam donosimo 8 savjeta kako da ga zaštitite od mogućih napada.

Mnogi od nas koriste mobilne telefone u lične i profesionalne svrhe. Svi ga koristimo za komunikaciju s prijateljima i porodicom, a velika većina i za društvene mreže, Zoom sastanke, pa čak i upravljanje novcem.

Nije tako teško zaboraviti da ti uređaji sadrže dosta ličnih i osjetljivih podataka. A, ukoliko ne vodimo računa, ti podaci lako mogu biti hakovani. Zato, donosimo vam nekoliko koraka koje možete poduzeti da zaštitite svoj telefon od napada hakera.

  1. Pažljivo birajte aplikacije koje instalirate i redovno ih nadgledajte. Koristite samo one aplikacija koje su dostupne u Google Play ili Apple App Store-u ili dolaze iz drugog istinski pouzdanog izvora.
  2. Ojačajte sigurnosne postavke. Uvijek zaštitite svoj telefon i aplikacije koje pristupaju ličnim podacima lozinkom ili, ako je moguće, mehanizmima biometrijske provjere autentičnosti.
  3. Jedan od najjednostavnijih koraka da zaštitite svoj telefon od hakera je uključivanje automatskih ažuriranja i za vaše aplikacije i za vaš operativni sistem.
  4. Dodajte dodatne slojeve sigurnosti. VPN može dodati još jedan nivo privatnosti za vaše podatke, posebno ako često koristite javne Wi-Fi mreže.
  5. Nemojte svima davati svoj telefonski broj. Davanje telefonskog broja može izgledati bezazleno, ali on se često koristi kao oblik identifikacije.
  6. Ne preuzimajte datoteke ili aplikacije poslane na telefon putem SMS-a ili e-pošte bez da pažljivo provjerite izvor, čak i ako se čini da poruka dolazi od nekoga koga poznajete.
  7. Ne uklanjajte softverska ograničenja, jer to može ugroziti bilo koju sigurnost ugrađenu u vaš OS ili aplikacije.
  8. Na kraju, pokušajte izbjeći upotrebu javnih Wi-Fi mreža, koje su hakerima glavno mjesto za pristup vašem mobilnom uređaju.

Međutim, najbolja metoda zaštite je definitivno instaliranje nekog od antivirusnih programa.

Jedna od takvih zaštita koju smo i sami isprobali, a što svakako preporučujemo i vama je Siguran Net koji nudi kompanija m:tel, a koji vas po veoma povoljnoj cijeni  od 1,17 KM mjesečno štiti od svih ovih prijetnji dok koristite mobilni net. Aktivacija je jednostavna i dostupna na ovom linku