Written by

AccuWeather “prati” korisnike

m:ovo m:ono| Views: 233

Smartphone with weather icon on light grey background. Weather forecasting is the application of science and technology to predict the state of the atmosphere for a given location.

AccuWeather, popularna mobilna aplikacija za vremensku prognozu, prema dokazima sigurnosnog istraživača Willa Strafacha, prikupljala je podatke sa telefona korisnika koji rade na operativnim sistemima iOS i Android.

Aplikacija je skupljala podatke o kretanju korisnika i lokacijama koje su posjetili i to slala kompanijama koje su te podatke prodavale. AccuWeather korisnike je pratio i onda kada je lokacija na uređaju bila isključena.

Iako za operativni sistem Android nema konkretnih dokaza, osim što se sumnja da prati korisnike, za korisnike iOS-a je dokazano da AccuWeather prati korisnike čak i ako je aplikaciji isključena opcija za pristup lokaciji.

Sigurnosni istraživač Strafach, koji se inače bavi pronalaženjem ranjivosti u mobilnom softveru, utvrdio je da je AccuWeather u 36 sati poslao više od 16 puta podatke o korištenju telefona i njegovom vlasniku kompaniji “Reveal Mobile”.

Podaci koje je aplikacija poslala ovoj kompaniji su tačne GPS koordinate korisnika telefona, putanje kretanja, BSSID podaci Wi-Fi rutera na koje je telefon bio spojen i podatak je li Bluetooth na telefonu uključen.

Kompanije “Revel Mobile” i “AccuWeather” priznale su krivicu i rade, kako navode, na ispravljanju propusta. Cilj im je da, nakon ažuriranja i nadogradnje, ne bude prenošenja podataka izvan popularne aplikacije.