Written by

Airbus patent koji bi mogao da donese revoluciju vazdušnog saobraćaja

m:ovo m:ono| Views: 194

how_to_board_an_airplane

Jedna od najgorih stvari kada je riječ o letenju avionom (osim smrtnog straha od leta) je dugotrajno čekanje. Čekanje u redu za pasoše, čekanje leta, sigurnosnih provjera, ukrcavanje itd.

Aviokompanije i uprave velikih aerodroma do sada nisu imale rješenje za ovaj problem, ali je Airbus došao na zanimljivu ideju. Oni su nedavno patentirali revolucionarni sistem ukrcavanja i iskrcavanja putem pokretne kabine.

Evo kako bi ovaj sistem radio.

Umjesto da se putnici ukrcavaju u avion, specijalna kabina, koja bi bila odvojiva od trupa aviona, bi se dopremila do terminala gdje bi se putnici ukrcali, a potom bi se kabina prikačila nazad na avion.

Iako bi ovo zahtijevalo veliku promjenu u kontsrukciji aviona, ali i aerodroma, ukrcavanje bi bilo znatno jednostavnije i brže.

To bi značilo da bi se iz upotrebe izbacile stepenice za ulazak u avion,  autobusi za vožnju do aviona i mostovi za ukrcavanje u avion.

Jedna od velikih prednosti bi bilo ukrcavanje teže pokretnih putnika.

Ono što je najbitnije dodatno bi se uštedilo vrijeme, s obzirom da je svaka izgubljena minuta na aerodromu uzalud potrošena.

Kompanija Airbus je poznata po čudnim patentima koje prijavljuje svake godine, ali možda revulucionarno ukrcavanje zaživi na najprometnijim svjetskim aerodromima i olakša ovaj veliki problem.

Kako bi ovo izgledalo u praksi pogledajte u video prezentaciji.