Written by

Alexa postaje dostupna za sve Android telefone

moj android| Views: 128

alexa

Alexa sada stiže na vaš telefon.

Amazon je počeo da nudi besplatno glasovnog asistenta za Android uređaje. Alexa stiže kao ažuriranje za postojeću Alexa aplikaciju za mobilne uređaje. Do sada je aplikacija djelovala nešto kao čvorište za postavljanje, nadgledanje i kontrolu uređaja, ali niste mogli da je koristite da Alexa razgovara sa vama (ili vi sa njom). To se promijenilo na Android uređajima, a uskoro će i na onim koji koriste iOS.

“Ovim posljednjim ažuriranjem, Alexa aplikacija sada pomaže klijentima da daljinski kontrolišu svoje povezane stvari, komuniciraju sa svojom porodicom, slušaju muziku, postavljaju pitanja, pristupe vještinama koje Alexa posjeduje i još više, i to samo koristeći svoj glas”, navela je kompanija Amazon.

Ali, ažuriranje takođe znači da bilo ko – uključujući i one koji nemaju hardver koji koristi Alexa – može da koristi govornog asistenta. Ranije je Alexa bila dostupna samo na određenim telefonima, kao što su HTC U11 i Huavei Mate 9, i to kao predefinisana usluga.

Alexa funkcioniše kao i drugi virtuelni pomoćnik na pametnim telefonima. Jednostavno otvorite aplikaciju, dodirnite ikonicu plavog kruga i izgovorite svoj zahtjev. Ona je u stanju da vam kaže vrijeme, potraži obližnje restorane, dodaje artikle u vašu Amazon korpu i priča šale.

Iako je Alexa poznata po tome što radi na Amazon Echo uređajima, kompanija je proširila njenu upotrebu. Ranije ovog mjeseca, Amazon je rekao da Alexa dolazi i na računare. Kompanija je takođe pokrenula razvojni paket koji će proizvođačima pomoći da ubace tehnologiju u druge mobilne uređaje, poput slušalica, gedžeta i uređaja za fitnes.