Written by

Amazon pravi samouništavajuće dronove?

m:ovo m:ono| Views: 107

https-_blueprint-api-production

Amazon ima novu ideju kako bi osigurao da njihove narudžbe budu dostavljene: samouništavajući dron.

The Verge je objavio da je Amazon podnio patent za bespilotne dronove koji mogu prepoznati da padaju i u tom slučaju raznijeti sebe u djeliće.

Ideja iza dizajna je jednostavna: ako nešto krene po zlu dok bespilotna letjelica (UAV) prenosi Amazonove narudžbe, sigurnije je da sa nema padne mnogo malih dijelova, nego jedan veliki.

Patent datiran 28. novembra, opisuje postupak “regulisane fragmentacije” drona u slučaju “smetnji u radu usljed nepodobnih vremenskih uslova, neispravnosti opreme i drugih problema”. Prema patentu:

“Sekvenca fragmentacije može se procijeniti i ažurirati tokom vremena na osnovu putnog pravca UAV-a, trenutnih uslova leta za UAV i topologije terena nad kojima leti UAV, između ostalih faktora… Kontrolisana, regulisana fragmentacija raznih dijelova UAV-a, može se postići nakon što se naruši letačka operacija UAV-a ili u neko drugo željeno vrijeme. Ovo može dovesti do toga da UAV i određenih dijelovi UAV-a, padnu na poželjnije ili odgovarajuće lokacije, ako su operacije letenja poremećene”.

UAV bi mogao da odredi putanju leta na osnovu mjesta gdje bi padanje tih dronova imalo najmanju moguću štetu, na primjer u polju ili jezeru.

blueprint-api-production

Na slici iznad je prikazan i scenario u kojem dron otkači svoje propelere i slično, prije nego što se sruši na neko odgovarajuće stablo.

Amazonov dron je napravio prvu stvarnu isporuku u decembru 2016. godine. U maju je kompanija podnijela još jedan patent, a taj se odnosi na dostavu pomoću padobrana.