Written by

Američka vlada protiv Google-a

moj android| Views: 142

android_versus_apple_2

Vlada Sjedinjenih Američkih država pokrenula je istragu protiv Google-a, a zbog sumnji da daju prioritet sopstvenim uslugama na Android platformi dok istovremeno ograničavaju pristup konkurenciji. Zvuči kao zanimljiva epizoda neke serije, ali je Savezna trgovinska komisija zaista postigla sporazum sa Ministarstvom pravde da se započne sa provjerom Google-ovog Android poslovanja.

Istraga je tek započela i nije sigurno da li će se završiti tužbom protiv Google-a. Bez obzira na sve, Savezna trgovinska komisija pokazuje da ne odustaje od jedne od najvećih američkih kompanija, dvije godine nakon što je zatvorena istraga o Google-ovom zarađivanju putem pretraživanja interneta. Prema mnogima, a posebno prema mišljenju konkurencije, komisija nema dovoljno jaku volju da istrage protiv Google-a završava tužbama i izlaskom na sud, dok komisija ne želi da komentariše takve navode.

Ista istraga je pokrenuta i u Evropskoj uniji, a navodno su je inicirali Microsoft Corp., Expedia Inc. i Nokia Oyj. Nije poznato da li i u kojoj mjeri sarađuju evropski i američki istražioci. FairSearch.org je pozdravo ovu vijest navodeći da se Google koristi nizom taktika protiv konkurencije, sa zabrinjavajućim obrascem ponašanja na tržištu, a da upravo takvim ponašanjem poskupljuju i otežavaju malim i inovativnim kompanijama da se probiju na tržište.

-1x-1

Google-ov Android operativni sistem je zauzimao čak 59,3% američkog tržišta pametnih telefona u drugom kvartalu ove godine, dok je Apple bio na 38%. Android mobilne platforme povezuju nekoliko Google proizvoda, uključujući pretraživač i nezaobilazne mape, neodoljivo podsjećajući na nekadašnju dominaciju Microsoft Windows-a. 1998. godine Microsoft je optužen za nezakonitu konkurenciju sprečavajući promociju drugih web pretraživača, jer su tada forsirali svoj proizvod Internet Explorer. Nagodbom, Microsoft je pristao da, četiri godine poslije, prekine sa antikonkurentskim ponašanjem na tržištu.

Praksa grupisanja proizvoda i usluga zajedno, može kršiti zakone protiv monopola ako kompanija ima dominantnu poziciju na tržištu za proizvod koji je potreban kupcima, a zatim ih „prisiljava“ na kupovinu komplementarnih proizvoda i usluga. Međutim, ako kupci imaju mogućnost kupovine drugog proizvoda, tu vjerovatno nema povrede njihovih prava. Postavlja se pitanje, da li Android stvarno ima takav uticaj i dominaciju u svijetu, jer postoje i drugi operativni sistemi.