Written by

Amsterdam – grad tulipana, kanala, bicikala i cvjećara

m:vijesti| Views: 224

Na obali rijeke Amstel, krajem 12. vijeka niče malo ribarsko mjesto – seoce nazvano Amstelredam. Od ribarske naseobine do žile kucavice cijele Holandije, Amsterdam je u svojoj viševjekovnoj istoriji gradio svoje „ja“ u svakoj oblasti ljudskog djelovanja. Od arhitekture do gastro kulture, Amsterdam ima svoj stil i to stil koji ne pristaje na kompromis. Ali, upravo je ta specifičnost ono što odgovor na pitanje „Šta vidjeti u Amsterdamu?“ čini naročito kompleksnim.

Sve?

Van Gogov muzej sigurno nećete zaobići, ukoliko ste poštovalac rada jednog od najvećih umjetničkih genija svih vremena. Na trg Dam ćete skoknuti da osjetite duh grada i vibracije onog Amsterdama koji nikad ne spava. Sklonište od gužve i žurbe ćete pronaći u urbanoj oazi Roest, a jednaka doza mira i odmora će vas sačekati i u plovidbi gradskim kanalima. Ne zovu Amsterdam bez razloga „Venecijom sjeverne Evrope“.

A ukoliko poželite da se stopite sa lokalnim stanovništvom, samo sjedite na bicikl i pustite nek vas točkovi nose. I ne brinite gdje ćete stići, jer Amsterdam je grad tulipana i kanala, raj bicikala i cvjećara, ali i sigurna luka za sve kojima riječ „avantura“ nije strana.  

Ukoliko se ovog ljeta odlučite za posjetu Holandiji, ne zaboravite da ako ste m:tel prepaid Dopuna korisnik, možete aktivirati jednu od tarifnih opcija „Roming NET“, uz koju ćete nesmetano koristiti mobilni internet u T-mobile mreži Holandije. „Roming Net“ aktivirajte putem servisa Moj meni pozivom na *100# i uživajte na svom putovanju, šerujte sličice, istražujte nova mjesta i ostanite u „četu“ sa prijateljima.