Android 12 uskoro stiže i donosi…

Na Googleu IO 2021 tehnološki div najavio je Android 12, a trebalo bi da stigne osvježen korisnički interfejs i još mnogo toga.

Ažuriranje za Android 12 nećete moći odmah preuzeti, budući da će konačno izdanje vjerovatno doći krajem godine. Ipak, neki korisnici mogu preuzeti beta verziju, uključujući one koji imaju Pixel 3 ili novije verzije, plus vlasnici Xiaomi Mi 11 i Nokia X20 modela.

Što se tiče finalne verzije, očekujte da Google Pixel 6 sa Androidom 12 dolazi u septembru ili oktobru. To će vjerovatno biti prvi uređaj koji se isporučuje sa ažuriranjem, iako će Android 12 vjerovatno brzo doći na druge Pixel telefone. Ako imate drugi Android telefon, vjerovatno ćete morati pričekati malo duže, jer ga svaka kompanija mora prilagoditi.

Google je najavio novi izgled dizajna, nazvan Material You, koji preispituje cijeli korisnički interfejs u operativnom sistemu. Trenutna beta verzija donosi više zaobljenih dugmadi, raznovrsnijih boja, uglađenije kretanje, animacije i još mnogo toga.

U kompaniji to nazivaju ekstrakcijom boja, gdje možete odabrati pozadinu. Sistem će automatski primijeniti dominantne, besplatne i najljepše boje na ostatak korisničkog interfejsa, uključujući prozor za notifikacije, početni ekran zaključavanja i kontrole glasnoće.

Widgeti takođe dobijaju redizajn koji će ovaj put izgledati puno zaobljenije. Dio brzih postavki takođe je dobio remont, a dodani su joj Google Pay i kontrole pametne kuće.

Google je ove godine istakao kako se pobrinuo da privatnost bude u fokusu Androida 12Android Private Compute Core pokretač je karakteristika za privatnost, pazeći da aplikacije i telefon slijede postavke privatnosti koje ste omogućili.

Za početak, novi dio koji se tiče privatnosti daje vam kompletan prikaz aplikacija koje koriste lokaciju telefona, kameru, kontakte i još mnogo toga.

Centar za notifikacije takođe ima brzi pristup za onemogućavanje svih karakteristika telefona koje aplikacija koristi. Na primjer, ako Facebook koristi mikrofon dok vi upotrebljavate drugu aplikaciju, notifikacije će vam pokazati da mreža koristi mikrofon. Ako pritisnete ovo, onemogućićete upotrebu na Facebooku i drugim aplikacijama ako želite.

Uz to, Android 12 će zatražiti dozvolu aplikacije za upotrebu karakteristika telefona. Možete dozvoliti tokom pokretanja aplikacije, samo jednom ili nikako.

Možete se odlučiti i za pružanje približnih lokacija nekim aplikacijama, poput onih za prognozu koje ne treba tačno da znaju gdje se nalazite. Postoje i zaključane mape, dostupne u svim aplikacijama, koje omogućuju zaključavanje određene mape pomoću otiska prsta.

 

Novi ugrađeni daljinski upravljač sada je takođe standardan, pa tako telefonom možete pregledavati omiljene emisije. Uz to, nova karakteristika nazvana Car Key omogućuje vam otključavanje kompatibilnog pametnog automobila svojim telefonom. To će vam omogućiti da otključate, zaključate i čak pokrenete motor sa svog uređaja. Koristi UWB tehnologiju, što znači da možete doći do automobila i otključaće se da čak ni telefon ne morate vaditi.

Takođe, moći ćete dijeliti digitalni pristup svom vozilu sa drugima – omogućujući posuđivanje automobila prijatelju bez davanja fizičkog ključa.

Foto načini podržavaće novi format – AVIF, koji obećava sličnu kompresiju kao JPEG, ali u boljoj kvaliteti.

U Google-u tvrde da smanjuje procesorsko vrijeme potrebno za osnovne usluge sistema do 22%. Ovo bi trebalo značiti i produženo trajanje baterije.

Potvrđeno je i da se Android 12 priprema za prilagođavanje trgovinama kao što su Amazon App Store, APKUpdater i Samsung Galaxy Apps.