Written by

Android Q će imati Face ID podršku i ugrađeno snimanje ekrana

iza ugla, mobilni svijet| Views: 144

Iako će biti predstavljen u maju na Google I/O konferenciji, a dostupan tek od septembra, o novom operativnom sistemu – Android Q uveliko se priča. Posljednje, nezvаnične informacije govore da će ova verzija imati Face ID podršku, ali i ugrađeno snimanje ekrana.

Novi operativni sistem konačno će donijeti originalnu podršku za složenije prepoznavanje lica, koja će vjerojatno imati senzore poput infracrvene kamere za iPhone XS. Pretpostavke su da će meni za postavljanje prepoznavanja lica biti sličan meniju za skener otiska prsta.

Android Q će imati i opciju snimanja ekrana – nešto za šta su do sada korištene aplikacije drugih proizvođača. Uz mogućnost snimanja ekrana, u meniju za uključivanje/isključivanje uređaja nalaziće se i nova opcija za hitne slučajeve. “Hitna služba”, kako nazivaju ovu funkciju, omogućiće pristup hitnom telefonskom broju koji je do sada bio dostupan putem zaključanog ekrana.

U novom operativnom sistemu nalaziće se i opcija pod nazivom Sensor Privacy, koja podrazumijeva da onemogućite sve senzore, ali je svrha ovoga za sada ostala nejasna. Konačno, Android Q će dobiti Wi-Fi WPA3. Prema pisanju brojnih IT sajtova, ova verzija Android operativnog sistema biće označena kao Android 10, baš kao što je Android P bio 9, a O – 8.