Written by

Android Q će pojednostaviti dijeljenje Wi-Fi šifre

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 264

Dijejenje Wi-Fi šifre na Android-u Q će biti jednostavnije nego ikad.

Sigurno ste često bili u situaciji da želite da podijelite svoju Wi-Fi lozinku sa prijateljem ili članom porodice. Obično bi dijeljenje šifre podrazumijevalo diktiranje slovom po slovo tako, ali sa novim Android-om sada će to biti lakše.

U narednoj verziji operativnog sistema Android, Google će omogućiti dijeljenje lozinki sačuvanih bežičnih mreža kroz skreniran QR kod. Na ovaj način, razmjena će biti mnogo lakša, brža i pristupačnija svima.

Nova opcija je već bila dostupna u prvoj beta verziji Androida za razvojne programere, ali je sada sastavni dio najnovije beta 3 verzije, koja je dostupna za 23 smartfona od 13 različitih proizvođača.

Ukoliko imate instaliranu posljednju Android Q Beta 3 verziju jednostavno idite na listu sačuvanih Wi-Fi mreža, dodirnite jednu od njih i kliknite na Share. U narednom koraku, zbog sigurnosnih razloga, od vas će se tražiti da unesete PIN ili koristite skener otiska prsta kako biste potvrdili djeljenje. Nakon toga će se QR kod pojaviti sa lozinkom napisanom u tekstualnom formatu koju možete kopirati i poslati željenoj osobi.