Written by

Android širi tržište, Apple u padu

moj android| Views: 75

ap-w782

Uprkos beskrajnim prepiranjima između Apple i Android korisnika, zaista je teško odlučiti ko je u pravu, možda baš iz razloga što konstantno jednu činjenicu pobija druga i tako u krug. Međutim, ono što je posljednjih dana zainteresovalo javnost, pogotovo nakon što su u Apple-u objavili kako preuzimaju sve više i više dosadašnjih korisnika Androida, a to je da brojevi govore da Apple zapravo gubi tržite, dok ga Android povećava. Posebno je zanimljivo to da Apple zapravo najviše tržišta gubi u Evropi, ali i u Americi.

Tromjesečno istraživanje, koje je vršio  Kantar Worldpanel ComTech, pokazuje da je gotovo isti procenat gubitka tržišta Apple-a kao i rasta Androida. Priču za Apple dodatno pogoršava činjenica da Android ubjedljivo prednjači u EU5, odnosno Njemačkoj, Francuskoj, Italiji, Španiji i Velikoj Britaniji.

Na američkom tržištu Apple je zabilježio pad od 7,9%, odnosno sa 41,5% na 33,6%, dok je Android ostvario rast tržišta od čak 9%, odnosno 53,8% su povećali na 62,8%. Međutim, priča ima u drugu stranu, a to je da je Iphone 6S obezbijedio najveći rast Apple-u u trećem kvartalu ove godine. Ipak, Samsung i LG su, na primjer, u potpunosti osvojili tržište Velike Britanije, dok je Huawei apsolutni pobjednik u Italiji i Španiji. Još kada se uzme u obzir revolucionarni Mate S, kojeg je Huawei lansirao na tržište prošlog mjeseca, podaci za sljedeća tri mjeseca će svakako biti interesantni, ne samo za ljubitelje tehnologije, nego i one koji redovno prate informacije o tržištu, marketingu i konkurentskim borbama.

Ukoliko uzmemo u obzir da nam predstoji sezona praznika, a da podaci istraživanja govore da svaki treći korisnik smartfona u EU5 planira da zamijeni svoj mobilni uređaj, ova tržišna borba bi mogla da postane još neizvjesnija. Ono što bi Apple trebalo da zabrine jeste činjenica da je njihov pad skoro identičan rastu Androida, ali ne vjerujemo da će tako lako odustati. Ipak, dosadašnja istraživanja pokazuju da Apple korisnici mnogo više kupuju za vrijeme praznika u odnosu na korisnike Androida.

Što se tiče mobilnih uređaja koji se pokreću na Android operativni sistem, svi željno iščekuju da vide borbu Samsunga i Apple-a u 2016. godini, ali i ostali proizvođači postaju sve ozbiljnija konkurencija. LG i HTC telefoni osvajaju korisnike svojim dizajnom i odličnim kamerama, isto to rade i u Sony-ju, a Huawei je u Mate S integrisao Force Touch tehnologiju, prvi put ugrađenu u telefon. Prema svemu, 2016. godina bi trebalo da bude izuzetno zanimljiva.