Written by

Android TV – nova generacija pametne televizije

moj android| Views: 672

Android TV

Kompanija “Skipr” nedavno je objavila da će uskoro na tržište izbaciti Android TV platformu koja bi mogla biti odlična zamjena za Google TV kablovsku i satelitsku integraciju koja se pojavila 2010. godine. Lansiranje još jedne Android televizije ponovo je otvorilo polemike oko funkcionalnosti ovakve vrste platforme.

Android TV je pametna TV platforma koju je razvila kompanija “Google”. Ona funkcioniše putem Android 5.0 Lolipop operativnog sistema i omogućava interaktivno televizijsko iskustvo putem posebno dizajniranog korisničkog interfejsa. Ova TV platforma predstavljena je u junu 2014. godine kao nasljednik Google-ovog prvog pokušaja kreiranja pametne televizije – Google TV-a.

Prva Google TV platforma je omogućavala korisnicima da gledaju video streaming i televiziju uživo putem istog interfejsa, sa dodatnim funkcijama kao što je univerzalna pretraga svih dostupnih video izvora. Google TV platforma nikada nije postigla veliki uspjeh zbog previše komplikovanog softvera i skupog hardware-a. Iz tog razloga, Google se odlučuje na novi pokušaj sa Android TV platformom koja je veliko poboljšanja u odnosu na prethodnika, budući da posjeduje jednostavniji i pristupačniji korisnički interfejs, kao i mnogo interesantniji hardware. Najveća mana ove platforme je što joj nedostaje mogućnost HDMI priključka, tako da ćete za satelitsku i kablovsku integraciju morati kupiti novi televizor sa ugrađenom Android televizijom.

tv android

Prednosti Android TV-a

Kao što mu i samo ime sugeriše, Android televizija bazirana je na Android softveru. To znači da možete dodatno iskoristiti čitav set aplikacija koje dobijate na svom smartfonu ili tabletu, a dodatna pogodnost je i pretraživač koji će vam dati prijedloge TV sadržaja prema određenim ključnim riječima. Tako, na primjer možete ukucati ‘Filmovi Meryl Streep’ ili ‘Filmovi Meryl Streep iz 2010. godine’ i ovaj pretraživač će vam dati veoma precizne prijedloge. Uz pomoć opcije “Google Now-Style” pretraživanje možete vršiti ručno ili putem glasovnih komandi. Budući da je Android TV povezan sa “Google Play Store-om” sve igrice sa svoga smartfona možete zaigrati i na ovoj platformi.

Da li je Android TV zaista koristan?

Prije odluke za kupovinu ovog seta trebali biste dobro razmisliti o svojim navikama gledanja televizije. Ukoliko već posjedujete nekoliko pretplata na streaming servise onda bi vam Android TV mogao biti odličan način da sve servise držite na jednom mjestu i u okviru jedinstvene platforme.

“Google Search” je i dalje neprevaziđeni pretraživač tako da će vam svakako biti od pomoći prilikom pretrage željenih filmova i serija. Ukoliko tokom 2016. godine budete u potrazi za novim pametnim televizorom, velika je mogućnost da će on već doći sa ugrađenom Android TV opcijom tako da ćete imati priliku da i sami isprobate prednosti ove platforme.