Anne od hiljadu dana

Written by

Biografska drama “Anne od hiljadu dana” na kanalu Cinemax

m:tel IPTV| Views: 149

Cinemax, srijeda 01.04 u 14.45 časova

Anne od hiljadu dana

Do sada su snimljene mnogobrojne ekranizacije života čuvenog engleskog kralja Henrija VIII od kojih je najnovija bila “Druga Bolenova kći” sa Natalie Portman u glavnoj ulozi kao i veoma uspiješna serija “The Tudors” kanala “Showtime”. Ipak, po mišljenju filmskih kritičara nijedan film nije toliko vjerno dočarao život ovog temperamentnog kralja kao što je to slučaj sa filmom “Anne od hiljadu dana”. Ovo ostvarenje donosi priču o kraljevoj nesrećnoj drugoj ženi Anne Boleyn koja je uz kralja uspjela provesti simboličnih hiljada dana prije nego što ju je osudio na smrt.

Ćerka imućnog britanskog plemića zajedno sa sestrom Mary odlazi na kraljevski dvor sa ciljem da zavede kralja. To joj uspijeva i ona ga toliko zaludi da kralj počinje kovati opasnu zavjeru kako bi se razveo od svoje žene Catharine Aragonske. Budući da katolička crkva strogo zabranjuje razvod, kralj mora napraviti opasan raskol kako bi se mogao oženiti sa Anne kojom je u potpunosti opčinjen. On povlači veoma opasne poteze i uspijeva se odvojiti od katoličke crkve, a ženu poslati u udaljeni dio kraljevstva. Oženi se sa Anne koja mu međutim ne uspijeva podariti muškog nasljednika što uskoro prouzrokuje trzavice u njihovom braku. Anne rađa djevojčicu kojoj daju ime Elisabeth, a njeni odnosi sa kraljem sve se više pogoršavaju. Anne uskoro shvati koja je cijena kraljevske titule za koju se izborila krvlju.

Ovaj film je svojevremeno imao deset nominacija za prestižnu nagradu američke filmske akademije “Oscar”, a u ulozi kralja Henrija pojavljuje se holivudska ikona Richard Burton. Anne tumači Genevieve Bujold.