Aplikacija Yik Yak se vratila

Yik Yak je anonimna aplikacija za društvene mreže zasnovana na lokaciji sa kontroverznom prošlošću. Nekad popularna aplikacija ponovno se pokrenula, a njen cilj je ostao isti.

Osobe objavljuju anonimne tekstualne postove koji su često smiješni ili povezani. To je kao anonimni Twitter gdje je humor utemeljen na zajedničkom iskustvu života na određenoj lokaciji. To može biti zabavno mjesto za povezivanje s problemima koji se temelje na lokaciji. Ipak, to je dovelo do ozbiljnih nesuglasica.

Yik Yak su 2013. osnovali Tyler Droll i Brooks Buffington, a postao je popularan na fakultetima i srednjim školama 2014. Ugašena je 2017. godine nakon što je 2016. izgubila popularnost. Bio je to dom ogromnih uznemiravanja, maltretiranja i prijetnji masovnim nasiljem. Zbog pravila o privatnosti aplikacije školski administratori često nisu mogli pronaći osobe koje stoje iza uznemiravanja, osim ako se radi o konkretnoj prijetnji koja se može poduzeti.

Novi Yik Yak vode različiti vlasnici i čini se da pokušava podstaći bolje okruženje u aplikaciji. Na web stranici postoje “Zaštitne ograde zajednice”, “Resursi za mentalno zdravlje” i “Ostanite sigurni”, ali vlasnici su ipak odlučili vratiti anonimnu aplikaciju.

Oni su objavili sljedeću poruku na svojoj stranici s informacijama:

“Mi smo novi vlasnici. U februaru 2021. otkupili smo prava za razvoj aplikacije od izvornog proizvođača i od tada radimo na oživljavanju. Vraćamo Yik Yak jer vjerujemo da globalna zajednica zaslužuje mjesto koje je autentično, mjesto ravnopravnosti i mjesto za povezivanje s ljudima u blizini. Posvećeni smo tome da je učinimo zabavnim mjestom bez maltretiranja, prijetnji i svih vrsta negativnosti.”