Written by

Apple je ponovo najvrijednija kompanija na svijetu

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 150

Apple je povratio titulu najvrednije kompanije na svijetu. S tržišnom vrijednošću od gotovo 822 milijarde dolara, Apple je iza sebe ostavio Microsoft i Amazon.

Ova tri tehnološka diva već neko vrijeme vode tijesnu borbu za vodeće mjesto na listi najvrednijih svjetskih kompanija. Najveće promjene počele su u decembru prošle godine kada je Microsoft premašio Apple po prvi put nakon osam godina, da bi mu mjesec dana kasnije Amazon odnio titulu vodeće kompanije.

Kako u kompaniji Apple navode, nedavna zarada vratila ih je na vodeće mjesto. Iako je postojao ogroman strah ulagača, poslovni rezultati za posljednji kvartal 2018. godine pokazali su da su dionice ove kompanije skočile za oko 13 odsto.

Izvještaji o zaradi Amazona i Microsofta, s druge strane, govore o nedovoljnoj isporuci u odnosu na očekivanja. Microsoft je pao za četiri odsto nakon manjka prihoda. Kada je riječ o Amazonu, do naglog pada došlo je kada su rukovodioci kompanije otkrili planove da ove godine povećavaju ulaganja u zapošljavanje i kapitalne investicije. Dionice su pale, pa je tržišna vrijednosti iznosila ispod 800 milijardi dolara.

Zaključak je da Apple ponovno raste, što je tržišnim analitičarima znak da se oporavlja nakon pada koji se dogodio u posljednjih nekoliko mjeseci. Analitičari su i dalje stava da će Microsoft i Amazon dostići vrijednost od bilion dolara i to krajem 2020. godine ili tokom 2021. godine.