Apple Watch

Written by

Apple-ov pametni sat slavi peti rođendan

mobilni svijet, u žiži| Views: 81

Prošlo je tačno pet godina od kada je kompanija Apple objavila svoj prvi pametni sat – Apple Watch.

Iako su korisnici tada očekivali kako će ovaj pametni sat nositi naziv iWatch, to se nije dogodilo. Ovo ime je patentirala druga kompanija, a uređaj pod tim nazivom nikad nije ugledao svjetlost dana. Međutim, Apple-ovi satovi jesu i iz generacije u generaciju imaju sve više korisnika.

Imran Chaudhri bio je jedan od onih koji su radili na razvoju Apple Watch-a. Tokom 20 godina rada u Apple-u, njegovi dizajni su korišteni za iPhone, iPad, iPod, Apple Watch i AirPods uređaje. Tako je nedavno otkrio kako je prvi prototip Apple Watch-a zapravio bio iPod nano šeste generacije vezan sa satnu narukvicu.

Danas, Apple Watch je najpopularniji sat na svijetu. Brojni svjetski brendovi poput Rolex-a, Longines-a i Omega-e, koji postoje više od stotinu godina, nisu uspjeli zaustaviti rast Apple-ovih pametnih satova. Ova proizvodna jedinica kompanije Apple danas je najbrže rastuća, i to ne samo zahvaljujući Apple Watch-u nego i AirPods slušalicama.

Apple-ovi pametni satovi su revolucionarni u mnogo čemu. Zahvaljujući mjeraču otkucaja srca, širom svijeta su spasene hiljade života. Međutim, kompanija se tu ne zaustavlja. U šestoj generaciji ovih satova očekuje se i pulsni oksimetar koji će mjeriti nivo zasićenosti krvi kiseonikom. Iako nije potvrđeno, Apple navodno radi i na senzoru koji bi omogućio mjerenje i očitavanje glukoze u krvi, što bi bilo izuzetno korisno za dijabetičare.

Na kraju, možemo samo nagađati šta će nam Apple priređivati u narednim generacijama. I ko zna o kakvim ćemo tehnološkim čudima govoriti u narednih pet godina, te kakve ćemo pametne satove nositi.

Foto: raditya / Shutterstock.com