Written by

Apple predstavio novi Mac Pro – najmoćniji kompjuter ikada

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 145

Apple je nedavno, na tradicionalnoj Worldwide Developers Conference (WWDC), predstavio novi Mac Pro – najmoćniji Apple Mac ikada.

Ovaj modularni kompjuter, nasljednik modela iz 2013. godine, je kompletno dizajniran u silver varijanti i mahom predstavlja povratak standardnom PC-iju. Namijenjen je profesionalcima kojima su potrebne visoke performanse te, samim tim, svakako nije za one koji od ovakvog jednog uređaja očekuju da služi isključivo za zabavu. To potvrđuju i navodi iz Apple-a, odakle ističu da su u pitanju specifikacije bez presedana, koje se nadogradnjom mogu “vinuti” do neslućenih visina, nikad viđenih na Mac-u.

Za početak, tu su tri velika ventilatora, pa je, dakle, jedna od bitnih karakteristika ovog uređaja svakako i ta da posjeduje napredni sistem hlađenja koji mu omogućava konstantan rad, bez ograničenja.

Ipak, da je akcenat na jačini mašine te grafiku pokazuju i podaci da standardna verzija dolazi s Intel Xeon procesor, koji ima i do 28 jezgara i do 300W snage, te s 32 GB memorije, 256 GB SSD-a i AMD Radeon Pro 580X GPU-om. Iz Apple-a ističu da će u Mac Pro, koji stiže ove jeseni, biti moguće ugraditi moćni hardver (do zapanjujućih 1.5 TB radne memorije), a svakako su privlačne i specifikacije koje se odnose na obradu videa, 2D i 3D grafiku te profesionalni studio za fotografije.

“Stilska poigravanja” su dovela do futurističkog izgleda, koji ne može ostati neprimijećen jer odiše jednostavnošću, ali je Mac Pro ipak mnogo više od jednostavnog uređaja, čak i vizuelno. Na prvi pogled, složili su se mnogi, podsjeća na veliko, sjajno rende – izgled koji se zasniva na brojnim rupicama na spoljnem dijelu, a čija je glavna funkcija da lakše sprovode toplotu. Dimenzija 20.8 x 17.7 x 8.58 inča, kućište je od nehrđajućeg čelika i teži 18 kilograma. Takođe, tu su i nogice koje je moguće zamijeniti točkićima, dok se jednostavnim zakretanjem ručke na aluminijskoj rešetki otkriva unutrašnjost uređaja.

Mac Pro 2019 prati i monitor zvučnog naziva – Pro Display XDR. Ovo je 32-inčni profesionalni ekran za HDR i poslovne aplikacije, koji prikazuje 218 piksela po inču, a dolazi u varijantama Standard Glass ili Nano-texture glass. Ipak, monitor ne dolazi u paketu s Pro Stand postoljem od aluminijuma, već ga je potrebno zasebno nabaviti.