Written by

Apple predstavio tri nova modela iPhone-a

m:ovo m:ono| Views: 323

Kompanija Apple je na velikom događaju prethodne sedmice svijetu zvanično predstavio tri najnovija modela iPhone telefona pod nazivima:  iPhone XS, iPhone XS Max i iPhone XR. Ovaj posljednji model trebalo bi da bude nešto povoljniji dok prva dva ostaju u visokom rangu.

Ključna promjena koju je Apple unio u svoje nove modele uključuje A12 Bionic CPU, IP68 sertifikat koji potvrđuje da je telefon otporan na vodu i prašinu, kao i poboljšanja u kameru koja bi trebalo da obezbijede kvalitet video zapisa.

I dok iPhone XS i XS Max imaju novi Super Retina HD displej, XR ima nešto povoljniji, ali i dalje veoma kvalitetan Liquid Retina HD displej i serifikat IP67 te umjesto dualne ima samo jednu kameru. Ovaj telefon dolazi u nekim osnovni, bazičnim bojama (crna, bijela, plava, žuta i crvena) koje su manje atraktivne u poređenju sa srebrnom, svemirski sivom i zlatnom, bojama u kojima dolaze skuplji modeli.

Naravno da je najviše pažnje privukao upravo ovaj posljednji model, jer se vjeruje da će upravo on biti najpopularniji među korisnicima širom svijeta. 

iPhone XS ima ekran veličine 5,8 inča dok XS Max ima čak 6.5. Oba uređaja su ukolnila fizičku tipku na samom dnu ekrana, a tu je i Face ID koju Apple stavlja u prvi plan iznad senzora za otiske prstiju. iPhone XR će dolaziti u verzijama sa 64, 128 i 256 GB memorije, a cijena će varirati u zavisnosti od toga.  Samo lansiranje bilo je prilično očekivano, a kao tačne su se pokazale i sugestije da će Apple po prvi put predstaviti model sa dvije SIM kartice.

Pored tri nova modela, kompanija je predstavila i Apple Watch koji ima apdejtovan dio za zdravlje.