Apple preuzeo francusku firmu za kompjutersku analizu fotografija i lica

apple

“Apple”, američka međunarodna korporacija koja se bavi razvojem, proizvodnjom i prodajom pametnih telefona i druge računarske opreme, preuzeo je francusku startup firmu “Regaind”. Firma se bavi računarskom analizom fotografija i lica, a “Apple” će njenim preuzimanjem poboljšati svoju “Photos” uslugu za pohranjivanje fotografija.

Riječ je o startupu koji je poslovanje usmjerio na područje umjetne inteligencije, tačnije na područje računarskog vida, te računarske analize fotografija i lica. Ova firma razvila je vlastiti aplikacioni programski interfejs koji analizira sadržaj fotografija koje su mu na raspolaganju.

Zahvaljujući pomenutom aplikacionom programskom interfejsu, moguće je iz skupa upravo snimljenih fotografija identifikovati i izdvojiti onu koja je najkvalitetnija, ali i prepoznati vizuelno slične fotografije, te one koje nisu potrebne obrisati.

“Apple” preuzimanjem “Regainda” unaprijeđuje svoju aplikaciju za fotografije, koja već ima mogućnosti kao što je inteligentno pretraživanje pohranjenih fotografija, te automatsko stvaranje fotografskih albuma na bazi određenog uslova.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se