Written by

Apple Watch detektuje probleme u radu srca

m:ovo m:ono| Views: 326

 

apple-w

Apple Watch mogao bi postati efikasan aparat u detekciji jedne od najčešćih srčanih mana, oblika aritmije pod nazivom fibrilacija atrija. Pokazuju ovo rezultati najnovijeg istraživanja naučnika Odsjeka za kardiologiju Univerziteta California.

Zajedno sa tvorcima aplikacije za zdravlje srca “Cardiogram”, naučnici su sproveli istraživanje pod nazivom “mRythm”. Njihov cilj bio je utvrditi može li Apple Warch biti koristan u detekciji ovog oblika aritmije, a rezultati su bili pozitivni.

U istraživanju je učestvovalo 6.158 korisnika aplikacije “Cardiogram”, koja je pratila njihov rad srca. Podaci su zatim uneseni u algoritam kako bi se detektovala varijabilnost otkucaja srca u vezi sa fibrilacijom atrija.

Naučnici su potom koristili sistem vještačke inteligencije koji je skenirao prikupljene informacije i bilježio svako pojavljivanje varijabilnosti otkucaja srca kakva su prisutna kod fibrilacije atrija. Sistem je uspio prepoznati srčanu manu u 97 odsto slučajeva.

Avesh Singh, jedan od glavnih programera aplikacije “Cardiogram” tvrdi da ovakvi pozitivni rezultati dokazuju kako se nosiva tehnologija, poput Apple Watcha, može koristiti za uspješno otkrivanje bolesti.