iOS 14

Written by

Apple zvanično najavio iOS 14

mobilni svijet, u žiži| Views: 104

Apple je najavio novi iOS 14 sa “ladicom” za aplikacije, vidžetima na početnom ekranu i još mnogo toga zanimljivog i novog. 

WWDC 2020 Apple-ov događaj održan je prije nekoliko dana, gdje su najavili sve značajne promjene koje donosi novi software. Kao što možete da pretpostavite, ima mnogo toga.

Prvo su najavili novu App Library – Biblioteku za aplikacije, sličnu ladici za aplikacije koju viđamo već godinama na platformama. Biće to posljednja stranica vašeg početnog ekrana. Moći ćete pronaći aplikacije putem “Pretraži” opcije, vidjeti one koje ste koristili posljednje, a na vrhu će vam biti one koje najčešće koristite. 

Takođe, moći ćete da sakrijete čitave stranice aplikacija. Da, napokon možete ukloniti aplikacije sa početnog ekrana. 

“Widgets” inače karakteristične za Androide, sada će imati i iOS 14 i to u razinim oblicima i formama. Plus, što ćete biti u mogućnosti da ih stavite na početni ekran.

Apple najavljuje i aplikaciju za prevođenje, namjenjenu baš za razgovore, kao dio razvoja vještačke inteligencije. Pohvalili su se i da će Siri biti mnogo “pametnija”.

Hrpa stvarčica u “Porukama” će biti dorađena. Ono što je interesantno je da ćete u “grupama” moći namjestiti da dobijete obavještenje samo ako vas neko spomene. 

CarPlay dobija nove opcije, kao što su nove pozadine, ali i više kategorija unutar aplikacije, kao što su “parking”, “EV punjenje” i “brzo naručivanje hrane”

I napokon, najavili su AppClips, odnosno korišćenje neke aplikacije bez pokretanja ili preuzimanja.  AppClips radi kroz AppClip kodove, QR kodove ili NFC, koji mogu biti bilo gdje u prodavnicama ili na proizvodima.