Written by

Ara projekat: Da li je vrijeme da sami sastavljamo svoje telefone?

moj android| Views: 202

ara

Mnogi stručnjaci kada žele na jednostavan način, jednostavnim rječnikom objasniti šta je to Ara projekat kažu da bi tako izgledao telefon da ga izrađuje poznata komapnija LEGO. Samo na osnovu te prve rečenice možete zaključiti da se radi o telefonima koje bi korisnici na neki način sastavljali sami. Da li je ovo preambiciozan ili pak sjajan projekat pokazaće, ne tako daleka, budućnost.

Projekat Ara je zamišljen tako da korisnici kupe modularni dizajn telefona, a kad neki dijelovi zastare, što se sa tehnologijom često dešava, jednostavno taj dio zamijene novim i to je to. Na prvi pogled zvuči sjajno, ali moramo se zapitati da li je moguće? Šta bi to značilo za cjelokupno tržište mobilne telefonije? Na posljednjem Google I/O 2015. prikazan je demo koji dokazuje da je Ara projekat i te kako moguć, a ako vas zanima nešto više, skrolujte dalje i čitajte.

O čemu se radi

Projekt Ara se prvi put počeo spominjati 2013. godine, ali pod nazivom PhoneBloks. Novi prototip i ime dobio je početkom ove godine kada su određeni dijelovi Motorole pripali Lenovu. Cijela ideja ovog projekta je prilično jednostavna, ali je Google sve zakomplikovao nazvavši je “razvojnim naporom da se stvori modularni hardver za ekositem”. Da pokušamo uprostiti – za realizaciju ovog projekta potreban je jedan pametni telefon rastavljen na sitne dijelove poput LEGO kockica koje su spojene jedne za drugu pa na metalnu podlogu pomoću magneta dok je osnovna ploča oblikovana tako da bi se što lakše mogla sastaviti u čvrstu struktruru.

ara2

Prvo predstavljanje Ara-e

Tokom grupne sesije na Google's Advanced Technologies and Projects za vrijeme I/O 2015 prikazan je veoma kratki skeč koji je, malo je reći, impresionirao sve prisutne. U ta tri minuta prezentacije prikazano je kako se Ara uređaj sastavlja, bez kamere, a zatim i kako se postavlja sama kamera.

Posljednji put smo ga vidjeli na Mobile World Congressu, ali nije ostavio dobar utisak jer nije radio. Exoskeleton je bio impresivan, ali je nedostajalo pravog uzbuđenja što se očekivalo kao nastavak onoga što je prikazano ranije. Na MWC je prikazan potpuno nedovršen projekat, bez ikakvog napretka u odnosu na prethodni model. Glavni partner Googla u ovome je relativno mala kompanija Yezz Mobile koja radi na stotinama komponenti potrebnih za ovaj koncept kao što su: ekrani, kamere, baterije, antene… Sve komponente dolaze u tri veličine i svaka će odgovarati odeđenim standardima da bi se bez problema mogle zamijeniti dijelovima nekog drugog proizvođača. Na sličan način se proizvode i dijelovi za računare.

ara3

Zvanična prezentacija

Prednosti Ara projekta su što korisniku pružaju veću kontrolu nad njihovim uređajem nego što je to sad slučaj, a i novce će u budućnosti trošiti samo da nadograde određene dijelove svog telefona bez da kupuju novi. Zvanično predstavljanje ovog projekta se očekuje u drugoj polovini ove godine, a sve češće se spominje avgust. Kad je u pitanju cijena još ne postoje zvanični podaci, ali se vjeruje da bi osnovni model mogao koštati oko 200 američkih dolara i više, u zavisnosti od komponenti koje želite ugraditi u vaš telefon.

U ovom trenutku Ara je namijenjena developerima hardvera i softvera, ali krajnji cilj je da bude dostupna svima koji imaju pristup mobilnoj telefoniji. Direktor projekta Paul Eremenko je potvrdio da će koncept biti predstavljen u drugoj polovini ove godine, i da će pilot dati odgovor na mnoga pitanja zantiželjnika. On je dodao da je puštanje pilota jedini način da se dodatno istražuje i nadograđuje. Ara će se prvo pojaviti u Portoriku, a vremenom bi trebalo da se pojavi i na mnogim tržištima širom svijeta.

Izgleda da je vrijeme za velike promjene na tržištu mobilne telefonije stiglo, pitanje je kako će to prihvatiti velike kompanije.