Written by

Arcimoto: Automobil kao stvoren za gradske gužve

m:ovo m:ono| Views: 64

arcimoto

Kad je u pitanju saobraćaj i vožnja svjetskim dijasporama veće sigurno nije bolje i današnji inovatori se trude da naprave mali automobil koji će biti praktičan i koji će se lakše kretati kroz gužvu. Jedan od takvih je  Arcimoto, elekrtični automobil sa tri točka koji je baš kao stvoren za gradsku gužvu.

Na nedavno održanom sajmu automobila u New York-u Arcimoto je io prava atrakcija, svi su željeli da ga isprobaju i da saznaju više o njegovim mogućnostima. Ovaj automobil se već može pronaći u slobodnoj prodaji, a početna cijena mu je 12 hiljada dolara.

Iako izgleda kao Smart, samo sa tri točka, Arcimoto je u stvari veiše motocikl nego automobil, kad uzmemo u obzir njegove performanse. Umjesto volana ima ručke na kome su kočnice baš kao i kod motora. Obogaćen je Bluetooth zvučnikom, a tu je i brisač šajbe, sredstvo za odmrzavanje i grijač sjedala.

Za razliu od motora, da biste vozili Arcimo to nije vam neophodna kaciga, jer postoje sigurnosni pojasevi. Dostiže brzino od 128 kilometara na sat, tako da ga teoretski možete voziti uto putem, ali svakako nije preporučljivo jer je više namijenjen gradskoj vožnji.