Astrobiolozi naveli čak 24 planete na kojima bismo mogli živjeti

Written by

Astrobiolozi naveli čak 24 planete na kojima bismo mogli živjeti

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 81

Astrobiolozi su identifikovali 24 egzoplanete koje su potencijalno nastanjive, a pokazuju niz uslova pogodnijih za život od onoga na Zemlji.

Iako se kaže da ne postoji planeta B, novi članak objavljen u Astrobiology sugeriše suprotno. Istraživački tim, koji je vodio Dirk Schulze-Makuch sa Washington State univerziteta, identifikovao je 24 egzoplanete sa uslovima koji bi ih mogli učiniti pogodnijim za život od Zemlje, čineći ih „super nastanjivim“.

Ipak, sve ove egzoplanete udaljene su više od 100 svjetlosnih godina, tako da svi oni koji bi voljeli bar da ih posjete još uvijek ne bi trebalo da pakuju kofere.

Ali, da ne bude zabune, ovo otkriće ne znači automatski da život postoji na tim planetama – to samo znači da bi one mogle biti naseljive.

Da bi egzoplanete bile super-nastanjive, trebalo bi da budu starije, veće, teže, toplije i vlažnije u poređenju sa Zemljom, a idealno bi bilo da su smještene oko zvijezda sa dužim životnim vijekom od naše. Dakle, da, ne samo da je Zemlja inferiorna, već je takvo i Sunce, prema ovom istraživanju.

Shodno tome, astrobiolozi kažu da bi trebalo tragati za egzoplanetama koje se nalaze unutar useljivih zona K patuljastih zvijezda, koje su hladnije, manje i manje sjajne od G zvijezda te „traju“ više od 20 milijardi do 70 milijardi godina.

Crveni patuljci, u slučaju da se pitate, nisu bili uključeni, jer se čini da je ova vrsta zvijezda izrazito neprijateljska prema životu, s obzirom na njihove prečeste solarne ispade.