Written by

Audio trendovi mobilnih telefona koje bi mogli vidjeti u 2019. godini

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 148

Kad su u pitanju mobilni telefoni najmanje se priča o zvuku i audio trendovima, svi su uglavnom fokusirani na memoriju, kameru, displej. Mi ovaj tekst posvećujemo upravo zvuku i onome što bi htjeli da vidimo, odnoso čujemo u Novoj godini.

Realistični trendovi
Kad je u pitanju poboljšanje kvalitete zvuka na mobilnim telefonima ne treba da budemo pesimistični jer postoji mnoštvo funkcija koja se zaista realno mogu desiti. Na kraju krajeva wireless i true wireless tehnologija je zaista napredovala i napreduje iz dana u dan pa zaista imamo čvrstu osnovu da očekujemo mnogo. Na primjer, u potpunosti bežične slušalice su na tržištu neko vrijeme i zaista ispunjavaju očekivanja korisnika širom svijeta, a to je nešto što zaista nismo mogli ni sanjati da će se desiti na ovaj način.

Uprkos kvaliteti još uvijek postoji dobar dio korisnika koji osjećaju otpor prema ovoj novoj tehnologiji i koji vjeruju isključivo žici. U ovoj godini očekujemo dodatna poboljšanja kad su u pitanju bežične slušalice, a novitete bi mogli vidjeti već na prvim sajmovima ove godine. Očekujemo poboljšanja kad je u pitanju trajanje baterije i konektivnost.

Pored toga, očekujemo poboljšanja kad je su u pitanju USB-C slušalice koje se godinama nisu drastično mijenjale, a to ostavlja prostor mnogim kompanijama da naprave nešto sasvim novo i drugačije. Mnoge kompanije su pozvale korisnike da svoje standardne slušalice zamijene onima koji imaju USB-C priključak, ali manjak univerzalne podrške za ove utičnice malo komplikuje stvari, a upravo to bi se moglo promijeniti ove godine i moglo bi se desiti da više kompanija lansira slušalice sa USB-C priključkom baš ove godine.

Povećana aptX podrška
Jedan od najvećih problema koje audiofili imaju sa bežičnim zvukom je kvalitet streaming-a. Prije godinu dana SBC je bio puno češća opcja nego aptX. To ima smisla jer je SBC mnogo povoljnija opcija. S druge strane, za ovu godinu planirane su slušalice srednjeg cjenovnog ranga koje bi mogle imati aptX podršku, a koje bi radile putem Bluetooth 5.0 verzije.