Written by

Automobil kojim upravljate putem telefona

m:ovo m:ono| Views: 61

auto

Sjećate se svih onih gedžeta kojima se služio dvostruki agent 007? Upravo na takve spravice podsjeća novi automobil iz Rovera kojim će se prema prvim saznanjima moći upravljati i pomoću mobilnog telefona.

Jedan od najvećih proizvođača automobila na svijetu, kompanija Jaguar Land Rover je nedavno svijetu predstavila prototip novog modela automobila kojim može da se upravlja putem pametnog telefona i aplikacije osmišljene posebno za ovu namjenu.

Automobil se povezuje sa pametnim telefonom putem aplikacije i na taj načn je moguće upravljati volanom, kočnicama i gasom. Pomoću telefona je moguće upravljati vozilom na razdaljini ne većoj od 10 metara, a kada automobil izađe iz ovog radijusa automatski se sam zaustavlja. Isto tako iz sigurnosnih razloga, automobil na ovaj način ne može ići brže od 6 km/h. Sigurno se pitate čemu onda ova opcija?

Ovakav način upravljanja automobila je osmišljen za situacije kada vozač nema dovoljno dobru preglednost iz automobila i mora da izađe da bi prošao preko nepristupačnog terena, da uparkira ili da jednostavno pokuša auto provesti kroz uzak prolaz. Pogledajte kako to izgleda na djelu.