Written by

Barbika progovorila, roditelji zanijemili

m:ovo m:ono| Views: 460

barbika koja govori

Ni igračke više nisu iste kao što su nekada bile. Sve žene pamte svoje djetinjstvo po najdražim lutkama, a u toj kategoriji je najviše prednjačila barbika. Nekada su je djevojčice češljale, oblačile i obuvale, a sa najnovijom „Hello Barbie“ („Ćao barbika“) će moći i da razgovaraju. „Ćao barbika“ dolazi sa mikrofonom i Wi – Fi konekcijom, dječije odgovore preko Interneta šalje u oblak gdje ga softver za prepoznavanje glasa sluša kako bi kreirao najbolji odgovor. Ova nova pametna Barbika pamti sve što vaše dijete govori i svoje odgovore prilagođava prema prikupljenim informacijama – a to, priznaćete, zvuči pomalo jezivo.

Na sajmu igračaka u New Yorku predstavnica kompanije „Mattel“ je pokazala kako funkcioniše ova barbika. U razgovoru s njom je spomenula da voli biti na pozornici. Kada je nakon nekog vremena predstavnica kompanije „Mattel“ pitala pametnu barbiku šta bi mogla da bude kada poraste, lutka joj je odgovorila „Pa, rekla si mi da voliš biti na pozornici. Možda da budeš plesačica? Ili političarka? Ili političarka koja pleše?“

Roditelji širom svijeta su mnogo zabrinuti zbog ove pametne barbike jer strahuju da bi se prikupljene informacije mogle zloupotrijebiti u marketinške svrhe ili da bi njihova djeca bila u opasnosti od hakera i pedofila. Zbog toga je Koalicija za djetinjstvo bez reklama podnijela peticiju protiv „Ćao barbike“ koja je zasad prikupila 5200 potpisa.

„Kada bih imala kćerku, bila bih veoma zabrinuta zbog toga što priča s lutkom i što se njeni razgovori snimaju i analiziraju. Ova pametna barbika postavlja mnogo pitanja o interesima i porodici djeteta. To bi moglo biti od koristi oglašivačima i iskoristiti se na tržištu“, izjavila je Angela Campbell, profesorica prava na Univerzitetu „Georgetown“.

Oren Jacob, direktor kompanije „ToyTalk“ iz San Francisca koja je razvila softver za prepoznavanje glasa smatra da je ova barbika poprilično sigurna.

„Nijedna informacija u barbikinom sadržaju se ne čuva na uređaju već u oblaku, a to je relativno sigurno mjesto. Svi prenosi iz lutke i natrag u nju se rade na sigurnim konekcijama sa https protokolima. Roditelji u svakom trenutku imaju kontrolu nad informacijama i mogu obrisati sve što im ne odgovara. To je poprilično siguran dizajn. Privatnost podataka i sigurnost su nam primarna briga“, ističe Oren Jacob.

„Ćao barbika“ bi na policama prodavnica trebala biti ujesen ove godine. Da li biste je vi kupili svojoj kćerkici ili ne?