kako da baterija duže traje

Written by

Baterija na smartfonu vam se brzo prazni? Isprobajte ove trikove!

kako? lako!| Views: 1002

kako da baterija duže traje

Gotovo da nema čovjeka koji nije izašao iz kuće, a da mu se u jednom trenutku baterija na smartfonu nije ispraznila. Najveći problem nastaje ako u blizini nema utičnice ili jednostavno niste ponijeli punjač, pa je logičan slijed događaja gašenje vašeg telefona. To se često dešava i onda kada vam je telefon najpotrebniji. Činjenica je da smartfoni vrlo brzo troše bateriju, a scenario gašenja telefona se često ponavlja. Ipak, postoje neki od trikova koji mogu usporiti ovaj proces.

Prije svega, provjerite u postavkama vašeg smartfona informacije o bateriji, gdje ujedno imate i informaciju koje je aplikacije najviše troše, pa ne bi bilo loše da ih u kritičnim situacijama potpuno ugasite, a ovo su neke od njih.

  • Viber (i ako ga ne koristite previše za pozive ili poruke, konstantno radi u pozadini i previše troši bateriju)
  • Instagram (takođe radi nepotrebno u pozadini i troši previše baterije)
  • Facebook i Foursquare (rade u pozadini iako su isključena obavještenja, troše više nego što bi trebali, ali ne pretjerano kao Viber i Instagram)
  • Widgeti koji pokazuju stanje baterije (paradoksalno, većina ih osjetno troši bateriju)
  • Manje-više sve aplikacije koje “produžuju” vijek baterije (Easy Battery Saver, Battery Defender i slično)

Android je vrlo dobro riješio potrošnju baterije kod razgovora, pa nije čudno da vam prijatelj kaže da mu baterija traje tri dana, a da ima dnevno i po dva sata razgovora, dok vama ne traje ni dva dana (recimo da se radi o istom uređaju), a ne sjećate se kada ste se sa nekim zadnji put imali duži razgovor. Očigledno je da vaš prijatelj koristi mobilni telefon za ono što je bio prvobitno namijenjen, a vi imate uključene tri sinhronizacije, dnevno provodite minimalno sat vremena na Facebook-u, a sve to većinom preko 3G mreže. Samim tim, ukoliko je baterija pri kraju, isključite 3G.

baterija smartfon

Isključite i automatsku sinhronizaciju aplikacija, jer u tom momentu vam zaista nije potrebna, posebno ukoliko nemate Wi-Fi mrežu u blizini.

Jedna od većih grešaka koje korisnici Android uređaja prave je gašenje aplikacija task killer-ima kada prestanu koristiti uređaj. To nije potrebno raditi, osim u slučaju kada vam je uređaj strašno usporen (ali je onda svakako bolji “restart”) ili ako ste sigurni da je neka aplikacija “zaštekala”. Jer, kada “ubijete” sve zadatke sa task killer-om, postoje neki procesi koje Android aktivira sam po sebi, a koji moraju raditi u pozadini, ali nisu previše bitni za stabilan rad (tastatura, voice, dialer…) To su aplikacije koje rade u pozadini, ali jedva da troše bateriju, a tu su zato da se njihovu aplikacija brže otvori kada je pokrenete. Ako pokrenete task killer, Android će ih stalno iznova paliti i time trošiti više baterije nego da to niste uradili.

Stručnjaci tvrde da je za duži vijek baterije ipak bolje puniti bateriju nekoliko puta dnevno, međutim većina svoj smartfon puni tokom noći, što se pokazalo kao loša opcija, bar tako tvrde naučnici.

Razlog je što se telefon napuni za nekoliko sati, a punjač i dalje nastavlja potrošnju električne energije. Nije dobro ni da smartfon ostane na punjaču nakon punjenja, jer to smanjuje vijek trajanja baterije, a to se posebno odnosi na litijum-jonske baterije koje posjeduje većina smartfona.

Obzirom da se proizvođači smartfona nešto i nisu posebno pozabavili potrošnjom baterije, budućnost nosi neka već najavljena riješenja. Zanimljiv izum je najavljen iz kompanije SolePower Ensoles, koja je patentirala punjač za mobilni telefon koji proizvodi energiju običnom šetnjom.

trajanje baterije

Način na koji će to biti moguće je univerzalni uložak koji može stati u svaku cipelu, a hodom proizvodi energiju koja se žicom prebacuje u Power Pack, eksterni kolektor energije koji je smješten na vanjskoj strani cipele. Kolektor je vodootporan i kada se napuni, LED lampicama signalizuje da je napunjen, nakon toga putem USB kabla se spaja sa pametnim telefonom i puni bateriju.

Dok nam ovo riješenje ne bude dostupno, obratite pažnju na prethodne načine uštede koji mogu produžiti trajanje baterije i do nekih 20%. Naravno, i dalje sve zavisi od vas i koliko koristite ime “smart” u vašem smartfonu.