Be my eyes aplikacija

Written by

Be my eyes aplikacija – humanost i tehnologija u jednom

m:ovo m:ono| Views: 50

Be My eyes (Budi moje oči) je aplikacija koja pomaže slijepim i slabovidnim ljudima da se lakše snalaze u svojoj okolini. Pitate se kako? To je moguće upravo uz vašu pomoć!

Be my eyes aplikacija

Be My Eyes povezuje slijepe ili slabovidne ljude sa osobama odličnog vida koji im putem video chata mogu pomoći. Može biti u pitanju bilo šta; snalaženje u novoj okolini ili čitanje roka trajanja na kutiji proizvoda, a pomagač to sve vidi zahvaljujući kameri u telefonu osobe sa oštećenjem vida. Ova aplikacija je trenutno dostupna samo na iOS uređajima (iPhone4 i noviji modeli).

Pitanje koje se najčešće postavlja jeste kako da slijepe osobe koriste ovu aplikaciju? Odgovor je u VoiceOver – u, dodatku na iPhone – u koji pretvara tekst u govor i interfejsu osjetljivom na dodir.

Bilo da vam treba pomoć ili želite volontirati, morate preuzeti aplikaciju iz Apple app store, te izabrati opciju „Ja vidim“ ili „Ja sam slijep“. Pratite uputstva kako biste kreirali svoj profil i dodali jezik, a nakon toga možete primati pozive ili zvati pomagače. Ako ste osoba kojoj je potrebna pomoć, sve što treba da uradite je da kažete da ne vidite i aplikacija Be My eyes automatski aktivira čitanje teksta s ekrana.

Ukoliko ste pomagač, dobićete notifikaciju kada neko treba pomoć iako vam aplikacija trenutno nije otvorena. Pozivi stižu od sedam ujutro do deset časova uveče po vašem lokalnom vremenu. Ukoliko ne želite da primate pozive u određeno vrijeme, samo se odjavite ili izaberite opciju „Ne ometaj“.

be my eyes

Na žalost, dešavale su se i zloupotrebe ove aplikacije. Ukoliko posumnjate u to, pritisnite dugme „Abuse“ u aplikaciji.

Tvorac ove aplikacije Hans Jorgen Wiberg iz Danske je takođe osoba s oštećenjem vida. Be My Eyes je neprofitna organizacija i svi pomagači su volonteri. Ako želite dodatno pomoći, posjetite stranicu www.crowdin.com/project/bemyeyes za prevođenje aplikacije na druge jezike,a možete i donirati novac organizaciji www.bemyeyes.org . Svi ljudi mogu ovaj svijet učiniti boljim mjestom za život, a ovo je jedna od prilika za to. Pridružite se i Vi volonterima be My Eyes i unesite svijetlo u nečiji dan!