Written by

Belgija tuži Facebook zbog privatnosti

m:ovo m:ono| Views: 192

ugovor

Taman kad se malo smirila bura oko Facebooka i narušavanja privatnosti korisnika stiže nova oluja i to u vidu tužbe koju će država Belgija podići protiv ove društvene mreže i to pretpostavljate zbog problema sa privatnošću.

Belgijska komisija za privatnost je tužila jednu od najpopularnijih društvenih mreža Facebook za narušavanje zakona o privatnosti u Belgiji i u Evropskoj uniji, a prvo saslušanje je održano prošlog četvrtka. Govoreći u ime komisije za privatnost, predsjednik ove institucije William Debeuckelaere je izjavio da se ponašanje Facebooka više ne može tolerisati i dodao da se iskreno nada kako će sud natjerati Facebook da promijeni praksu kad je u pitanju privatnost korisnika.

Ovaj sudski postupak je samo djelić trenda koji se u posljednje vrijeme širi Evropom čiji je cilj da se promijene neke od ključnih funkcija Facebooka, a tiču se razmjene podataka. Neki od regulatora privatnosti tvrde da Facebook prikuplja informacije korisnika bez ikakve saglasnosti, onako kako njima odgovara. Ako se tokom ovog postupka utvrdi da se Facebook bavi takvim stvarima, u kompaniji će biti primorani da mijenjaju strategiju dobijanja podataka i korisnicima pruže veću kontrolu nad načinima na koji se koriste njihovi podaci.

U ovom trenutku Facebook ima više od 1,4 millijarde korisnika širom svijeta, a više od 800 miliona ljudi koristi njihove aplikacije poput mesindžera i WhatsApp-a, te oko 300 miliona ima svoj profil na Instagramu koji je takođe u vlasništvu ovog giganta. Čak 83 odsto korisnika Facebooka ne žive u Americi i Kanadi.

U februaru ove godina Belgija je zatražila pomoć od dvije organizacije koje su dio vladinog digitalnog centra za istraživanje društvenih mreža i njihovih uslova korištenja koje su zaključile da Facebook krši evropski zakon što su čelnici ove društvene mreže poricali. U izvještaju se navodi kako izmjene uslova korištenja i prikupljanja podataka koje je Facebook primjenio početkom godine njima daje preveliku kontrolu nad podacima korisnika i potpuno im dozvoljava da ih dijeli sa trećom stranom.

Korisnici u većini slučajeva nisu sigurni na šta pristaju kad kliknu na “i agree” opciju. Znate li šta tačno znači da se vaše fotografije mogu koristiti u svrhu reklamiranja? Da li to znači da će se vaše profilne fotografije koristiti samo na društvenim mrežama ili će se ići dalje od toga i ko su te “treće strane” sa kojima Facebook može dijeliti vaše privatne podatke? Nama običnim smrtnicama je to previše nepoznanica o kijima često ne razmišljamo, ali se iskreno nadamo da će neko stati u kraj narušavanju privatnosti od strane bilo koje društvene mreže.

Iz Facebooka su rekli da su iznenađeni i razočarani što je Belgija odlučila cijeli slučaj dati na sud i smatraju to veoma teatralnim potezom. Isto tako napominju kako vjeruju da nema osnove za sudski proces ta da će sa zadovoljstvom nastaviti saradnju sa Belgijom i da će nastojati riješiti sve probleme dijalogom.

Facebook upozorava na zakone Evropske unije

Naime, iz ove društvene mreže tvrde da ako pojedinačne zemlje mogu određivati svoje regulatorne standarde to znači da je evrozona sa svojim zakonima veoma upitna. Iz EU međutim kažu da iako je EU sastavljena od zemalja članica, svaka od tih država ima svoje posebne zakone o privatnosti i načine na koje ih tumače.

Kako će ovaj postupak da se završi i u čiju korist ostaje nam da vidimo u narednom periodu.