Bez ovih aplikacija više ne možete - najbolji softveri za čuvanje šifri

Written by

Bez ovih aplikacija više ne možete – najbolji softveri za čuvanje šifri

m:apps, preporučujemo| Views: 285

Bezbjednost na Internetu odavno je aktuelna tema i nešto o čemu razmišljaju svi korisnici modernih tehnologija, ako znamo da prosječan korisnik na svim servisima često ima iste lozinke. 

Stoga su softveri za čuvanje šifri, odnosno password manager-i sve popularniji. Mogućnost da na istom mjestu pohrane sve vaše lozinke je ono što ih čini sve poželjnijim alatom. Samim tim vam i olakšavaju tako što ne morate da pamtite sve šifre koje koristite, a one, dakle, ne moraju biti ni naročito složene, čime se najčešće vodimo kad su u pitanju bezbjednosni motivi.

Danas postoje brojne aplikacije ove vrste, a mi vam preporučujemo neke od najboljih za Andorid:

1 Password

Ovo je jedna od najboljih softvera za čuvanje šifri. Sadrži mnogo osnovnih karakteristika, uključujući upravljanje lozinkom (očigledno), praćenje lozinki (tako što pamti sve vaše šifre), podršku za druge operativne sisteme i još mnogo toga. Aplikacija je jednostavna i sigurna, a Android Central je ističe kao najbolju svoje vrste za Android. 1 Password nudi 30 dana probnog perioda, nakon čega ćete nadalje ipak morati da platite korištenje, na mjesečnom nivou.

Bitwarden

Bitwarden je najlakši i najsigurniji način pohranjivanja svih vaših prijava i lozinki, a iste su sinhronizirane među svim uređajima koje koristite. Ova besplatna aplikacija, dakle, pohranjuje sve prijave u šifrirani trezor kojem samo vi možete pristupiti. Jedna od njenih prednosti je svakako i ta da joj ni u Bitwarden timu ne mogu pristupiti. Svi vaši pohranjeni podaci su zapečaćeni uz pomoć AES-256 bitnog šifriranja, salted hashing-a i PBKDF2 SHA-256 (tehnologija koja pomaže u slučaju hakerskog napada).

Dashlane

Aplikacija Dashlane je jednostavan način da čuvate svoje šifre i lako im pristupite putem svih uređaja. Bezbjedno pohranjuje sve vaše šifre i prijave te ih automatski popunjava, tako da ćete izbjeći situaciju da zaboravite drugu lozinku. Dashlane je ipak više od softvera za čuvanje šifri – sigurno pohranjuje i vaše lične podatke: adresu, brojeve kreditnih kartica, broj lične karte ili sličnih izvora na osnovu kojih ste dostupni. Ima pristojan broj karakteristika, kao i set besplatnih funkcija, te dobro šifrovanje. Besplatna verzija uključuje automatsko punjenje, bezbjednosna upozorenja, kao i prostor za najviše 50 lozinki. Za plaćenu verziju dobijate i opciju unapređenog čuvanja lozinke i sinhronizacije uređaja, ali i osiguranje u slučaju krađe identiteta.

RememBear

Kao jedna od novijih aplikacija za čuvanje šifri, RememBear predstavlja jednostavan način za kreiranje jake šifre na svim uređajima, čime možete spriječiti hakovanje i krađu identiteta. Djeluje kao standardni password manager, a svaka lozinka koju snimite u ovu aplikaciju biće zaštićena tako da više nećete morati pamtiti ili ih stavljati na uređaj nezaštićene. Štedi vam vrijeme prijavom na web stranice i aplikacije, a omogućava da, ukolko želite, sačuvate i informacije o kreditnim karticama. Besplatna verzija aplikacije vam omogućava da skoro sve funkcije koristite na jednom uređaju, dok kupljena na godišnjem nivou podrazumijeva i sinhronizaciju svih uređaja koje koristite, rezervne kopije podataka i bezbjednosno otključavanje pomoću otiska prsta.