Mandela

Written by

Biografska drama “Mandela: dug put do slobode” na kanalu HBO

m:tel IPTV| Views: 383

HBO, srijeda 11.03. u 16:00 časova

Mandela

Kanal HBO ovaj put vam donosi odličnu biografsku dramu o životu čuvenog južnoafričkog lidera koji je čitav život vodio bitku protiv aparthejda u ovoj afričkoj zemlji. Film opisuje Mandelino djetinjstvo i period školovanja, kao i zatvorsku kaznu koju je služio 27 godina.

Nelson Mandela bio je južnoafrički advokat koji se pridružio Afričkom Nacionalnom kongresu tokom četrdesetih godina kada se zakon koji se sprovodio pod tiranskim sistemom aparthejda pokazao kao beskoristan za njegov narod. Nakon masakra koji se dogodii u Sharpeville-u, Mandela je prisiljen da napusti dotadašnje mirne proteste i da se okrene oružanom otporu. On i njegovi saborci nakon jednog žestokog sukoba dobijaju doživotnu zatvorsku kaznu, a Mandelinu ženu Winnie zlostavljaju same vlasti. Nakon decenija provedenih u zatvoru, Mandelin duh i dalje nije slomljen i on je odlučan u svom naumu da nastavi borbu protiv aparthejda.

Mandelina žena ustraje u borbi za oslobođenje svoga muža, a njegov slučaj tokom godina postane poznat širom svijeta. Mandela postaje internacionalna ličnost i simbol borbe za slobodu. On mora iskoristiti svoju slavu i ugled koji je stekao u svijetu kako bi pomogao svojoj zemlji i omogućio joj da se što prije oslobodi tiranije koja je zavladala.

Film “Mandela: Dug put do slobode” zasnovan je na istoimenoj biografiji ovog južnoafričkog lidera i vođe pokreta za otpor koji je kasnije postao i predsjednik Južnoafričke Republike.

U glavnim ulogama pojavljuju se Idris Elba, Naomie Harris, Tony Kgoroge, Riaad Moosa i Zolani Mkiva, a film je režirao Justin Chadwick.