Written by

Blue Moon – vrijeme je za povratak na Mjesec

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 181

Kompanija Blue Origin je nakon tri godine rada na dizajnu Blue Moon lander-a, autonomne letjelice, predstavila u Vašingtonu maketu ovog nevjerovatnog vozila.  

Uspješna NASA-ina misija Apollo 11 je kompaniji Blue Origin služila kao glavna inspiracija prilikom kreiranja Blue Moon lander-a, kojem nije potreban pilot za siguran let. Pored autopilotskog upravljanja, svemirsko vozilo biće sposobno da nosi do četiri velika rover-a ili posebnu kapsulu za prevoz ljudi. A za potrebe lander-a kompanije je kreirala i poseban hidrogenski motor BE-7, koji će prvi put testirati ovog ljeta.

Tačan datum lansiranja Blue Moon-a nije poznat, ali je poznato njegovo krajnje odredište. Riječ je o Shackleton krateru koji se nalazi na južnom polu Mjeseca. Pretpostavlja se da on sadrži vrlo vrijedan prostorni resurs – vodeni led. Led je posebno primamljiv naučnicima, posebno ukoliko ga ima u izobilju. Može se minirati i pretvoriti u raketno gorivo, ali i u vodu za piće, što bi moglo omogućiti život ljudi na površini Mjeseca. A pomenuti sastojak je od suštinskog je značaja za dizajn BE-7 koji će pokretati Blue Moon lander. Motor koristi tečni vodonik kao pogonsko gorivo, što znači da će posada letjelice biti u mogućnosti da napuni vozilo nakon slijetanja.

Mjesec je danas atraktivna destinacija za mnoge, a ne samo za Blue OriginTrump-ova administracija je jasno stavila do znanja da želi da i NASA pošalje ljude na površinu Zemljinog prirodnog satelita. Iako agencija još nije objavila predloženi budžet projekta, jedno je sigurno – biće potrebno osmisliti novi hardver i softver vozila za planiranu misiju. Interesantan je podatak da je poznata svemirska agencija pred kompaniju Blue Origin postavila poseban izazov, a to je slanje prve žene na lunarnu površinu do 2024. godine. Ne preostaje nam ništa drugo nego da sačekamo nekoliko godina i saznamo ko je pobjednik nadmetanja.

Bez obzira da li vjerujete u ideje vizionara o životu u svemiru, priznaćete da nas očekuje uzbudljiv period za nauku, kao i nova saznanja o onome što nas okružuje u svemiru.