Written by

Boeing predstavio revolucionarni leteći automobil

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 227

Američka kompanija Boeing nedavno je predstavila prototip letećeg automobila koji je nakratko lebdio u vazduhu tokom testnog leta, što je mali, ali značajan korak u nastojanju najveće svjetske kompanije za proizvodnju aviona da napravi preokret u modernom transportu i uslugama isporuke paketa.

Iz kompanije su saopštili da se letjelica duga devet metara, dijelom helikopter, dijelom dron i dijelom avion s fiksnim krilom, podigla iznad zemlje i lagano sletjela nakon što je manje od minute lebdjela u vazduhu na aerodromu u Manasasu u Virdžiniji.

Boeing se takmiči s Airbusom i brojnim drugim kompanijama koje žele stvoriti mala vozila za samostalno letenje, sposobna za vertikalno uzlijetanje i slijetanje. Sada je i definitivno jasno da bi investicije, podstaknute skokovima u autonomnoj tehnologiji, kao i frustracija stalnim saobraćajnim gužvama, mogle promijeniti izgled avionske industrije u sljedećoj deceniji.

Velike prepreke Boeingovoj viziji mobilnosti s malim stresom, kako to nazivaju u marketinškim kampanjama, uključuju brojna bezbjednosna i regulatorna pitanja kako bi se spojio tradicionalni drumski saobraćaj s flotama letećih automobila.

Boeing radi sa startupom SparkCognition i američkom Saveznom upravom za avijaciju kako bi razvio sistem upravljanja saobraćaja za 3D auto-puteve, kao i regulatorni okvir koji će omogućiti autonomnim vozilima da sigurno lete oko zgrada.

Boeing je prošle godine kupio kompaniju Aurora Flight Sciences iz Manasasa kako bi ubrzao razvoj flote autonomnih letećih vozila. Ova kompanija, takođe, radi i na UberAIR servisu za letove koji su planirani za naručivanje putem pametnih telefona oko 2023. godine.