Written by

Boyhood: „Odrastanje“ pretočeno u filmsku priču snimanu 12 godina

m:tel IPTV| Views: 125

Ellar-Coltrane-Ftr (1)

Odrastanje (Boyhood) je filmsko ostvarenje Richard-a Linklater-a, iz 2014. godine, koji je napisao i režirao ovaj, na mnogo načina, poseban film. Malo je filmova koji se mogu pohvaliti činjenicom da je njihovo nastajanje trajalo punih 12 godina. Početak snimanja vodi nas u već daleku 2002. godine da bi mrak bioskopsih sala film „ugledao“ tek sredinom 2014. godine. Film je prije toga premijerno prikazan na Sundance filmskom festivalu u januru 2014. godine

Radnja filma prati odrastanje glavnog junaka Mejson i njegove sestre Samante koji žive sa razvedenim roditeljima. Ulogu lika koji prelazi težak put od dječaka do zrelog tinejdžera povjerena je Ellar-u Coltrane-u, dok njegove roditelje glume Lorelei Linklater i Ethan Hawke

Kritika i publika su oduševljeno prihvatili film, jer se na ekranu može vidjeti kako dječak sazrijeva, prolazeći dug put od 6-godišnjaka do dostizanja punoljestva. Da su vrijeme, ali i djetinjstvo prolazni možda se i najbolje može vidjeti u ovom filmu. Odrastanje je emotivan film iz nekoliko razloga. Prije svega oslikava djetinjstvo koje brzo prolazi pred očima glavnog junaka, razvod njegovih roditelja i vjerno prikazuje odrastanje moderne osobe u Americi. Film se dotiče bitnih tema poput porodičnih odnosa, uticaja društva, pa čak i ogroman razvoj tehnologije i društvenih mreža koje su se desile za vrijeme snimanja filma.

Odrastanje se ne može uporediti sa drugim filmovima, jer je režiser uspio da jednu naizgled običnu životnu priču pretvori u vrhunsko filmsko ostvarenje. U poplavi rijalitija ovaj film uspijeva da stvaran život zaista teleportuje na veliki ekran i dočara sve ljepote, ali i dramatične trenutke koje odrastanje sa sobom nosi.

Film će sasvim sigurno ostati velikim slovima zapisan u istoriji kinematografije, a neki su se usudili proglasiti ga za jednu od najboljih filmskih priča, ispričanih u 165 minuta koliko traje, a za koje nećete ni primjetiti da su prošle. Odrastanje je na sajtovima koji se bave filmskom kritikom ostvario odlične rezultate, ostarivši maksimalan skor (100) na „Metacritic-u“, a visoke ocjene je dobio i na popularnim sajtovima „Imdb“ i „Rottentomatoes“.

Odrastanje je nagrađeno sa nekoliko filmskih nagrada, a Pickbox je nagradio svoje korisnike jer je ovaj film uvrstio u sadržaj svoje vidoeteke. Mi vam iz tog razloga predlažemo da, dok uživate u praznicima i toploti vašeg doma, pogledate ovo sjajno filmsko ostvarenje.

Više informacija o Open Pickbox videoteci, u kojoj se nalazi nekoliko hiljadi sati najboljih filmskih i serijskih sadržaja, možete pronaći na internet stranici kompanije m:tel. Ukoliko ste ljubitelj filmova, na Facebook stranici kompanije m:tel probajte zaigrati„Open asocijacije“, u kojoj možete da provjerite svoje znanje iz svijeta sedme umjetnosti, dobro se zabavite i svakog mjesca budete u prilici da osvojite vrijednu nagradu.