Written by

Brisel – kosmopolitska prestonica Evrope

m:vijesti| Views: 111

Brisel je glavni i najveći grad Belgije, nezvanična prestonica Evropske unije i sjedište više od hiljadu međunarodnih organizacija.

Brisel je pravi primjer kosmopolitskog grada, jer predstavlja mješavinu različitih kultura, običaja i naroda koji naseljavaju ovaj prostor. U Belgiji postoje tri službena jezika, francuski, flamanski (holandski) i njemački, a u Briselu većina stanovnika govori francuski jezik.

Glavni gradski trg važi za jedan od najočuvanijih i najljepših u Evropi, a zgrada koja dominira trgom jeste Gradska kuća, koja je izgrađena u 15. vijeku. Palata pravde je još jedan od simbola Brisela, najveća i najvažnija zgrada suda u Belgiji, koja datira iz 19. vijeka, a danas je pod zaštitom UNESCO-a. Palata je sagrađena na vrhu brda iznad Brisela, odakle se pruža fantastičan pogled na grad.

Manneken Pis iz 15. vijeka je najpoznatiji kip u Briselu, koji je postao planetarno poznat, a često je obučen u različite kostime, povodom proslave državnih praznika.

Grad je poznat po atrakciji Atomium, koji je izgrađen za Expo izložbu 1958. godine i predstavlja uvećan model atoma željeza, što simbolizuje atomsko doba koje je tada bilo u punom jeku.

Belgijanci su posebno ponosni na svoje slatkiše i pivo, pa dok budete uživali u čarima ovog grada, obavezno probajte i čuvene belgijske vafle i čokoladu i počastite se pivom. Zbog umjerene klime, ali i blizine Atlantskog okeana, put u Brisel je najbolje planirati u periodu od maja do septembra, kada je vrijeme najprijatnije.

Ukoliko se ovog ljeta odlučite za posjetu Belgiji, ne zaboravite da ako ste m:tel prepaid Dopuna korisnik, možete aktivirati jednu od tarifnih opcija „Roming NET“, uz koju ćete nesmetano koristiti mobilni internet u T-mobile mreži Belgije. „Roming Net“ aktivirajte putem servisa Moj meni pozivom na *100# i uživajte na svom putovanju, šerujte sličice, istražujte nova mjesta i ostanite u „četu“ sa prijateljima.